Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέρο Ρέντσι είναι οι αρχιτέκτονες της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαδημοκρατία.
Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι για να παραβρεθεί σε συνάντηση που οργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος με τους σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίους ηγέτες, έχει προκαλέσει από μέρες έντονο εκνευρισμό στο ΠΑΣΟΚ που διαπιστώνει ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπαθεί να φέρει κοντά του τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αντιμετωπίζει ως κυρίαρχο κόμμα της ελληνικής κεντροαριστεράς.
Ο πρωθυπουργός δεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της Ευρωπαϊκής ομάδας της Αριστεράς, αλλά δεν κρύβει την επιθυμία του να συμβάλει στη στροφή της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά προκειμένου οι δύο χώροι να πλησιάσουν, αν όχι να συναντηθούν.
Ενστάσεις και αντιστάσεις
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν όλες οι τάσεις. Ανησυχούν εκείνοι που φοβούνται ότι μετά την συμφωνία με τους πιστωτές για το μνημόνιο διαγράφεται ο κίνδυνος να χάσει το κόμμα την ψυχή του και να μεταλλαχθεί σε μη ριζοσπαστική πολιτική δύναμη.Και ελπίζουν όσοι επενδύουν στο άνοιγμα προς το κέντρο προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες που έφερε η στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό.
Σε κάθε περίπτωση η σχετική συζήτηση θα κορυφωθεί στο συνέδριο που προγραμματίζεται για το τέλος της άνοιξης, ενώ μπορεί να διαμορφωθούν νέα δεδομένα με τον ανασχηματισμό που πιθανότατα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για αξιοποίηση προσώπων που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς, ακόμη και πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (για παράδειγμα ακούγεται το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου) για να καταδειχθεί η διεύρυνση της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσκλήσεις και προκλήσεις
Υπάρχουν επίσης σκέψεις να απευθυνθεί πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για σύμπλευση και συνεργασία, κάτι που ήδη προκαλεί αγωνία στη Χαριλάου Τρικούπη.
Το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεννόησης με την Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη έχει αποκλειστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιμετωπίζονται ως νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Αντίθετα, οι τόνοι που υιοθετούνται έναντι της Φ. Γεννηματά είναι ήπιοι παρόλο που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται εκνευρισμένη και εριστική στην άσκηση κριτικής προς την κυβέρνηση.
Ετσι κι αλλιώς η προσπάθεια συνεννόησης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι για τη δημιουργία ενός ευρύτερου φορέα του ενδιάμεσου χώρου δεν αποδίδει. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στ. Θεοδωράκη την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει και με τον επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, κάτι που μάλλον θα ενοχλήσει τον προκάτοχό της στην ηγεσία Ευ. Βενιζέλο. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού και όλων των κινήσεων της κεντροαριστεράς δεν φαίνεται να έχει τύχη και αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση την Φ. Γεννηματά εφόσον πιεστεί από τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξει την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου