Απελπιστική η κατάσταση για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη

Πάνω από 13.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Kατά εκατοντάδες εξακολουθούν να καταφθάνουν. Μάχη με τις λάσπες δίνουν για άλλη μια μέρα οι πρόσφυγες, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές.
Ελάχιστοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Χθες επέστρεψαν με λεωφορεία 150 άτομα και σήμερα άλλα 100, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.



Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά. Μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσφορές σε βρεφικά γάλατα και τροφές, όπως και για πάνες μικρού μεγέθους καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες.



Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στο σημείο όμως, έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για φαινόμενα παραοικονομίας, με επιτήδειους να θησαυρίζουν στις πλάτες των προσφύγων. 

«Επιδημιολογικά ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ειδομένη»


Στην Ειδομένη αναμένεται αυτή την ώρα και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.


Όπως είπε μιλώντας το πρωί στο Mega, η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει επιδημιολογικά ελεγχόμενη, ωστόσο προειδοποίησε, ότι εφόσον οι πρόσφυγες δεν στεγαστούν τις επόμενες μέρες μακριά από τον υπαίθριο καταυλισμό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.


Για την κατάσταση από πλευράς καιρικών συνθηκών, αλλά και από πλευράς διαβίωσης ανέφερε ότι δεν είναι ευχάριστη, αλλά, όπως τόνισε, το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρεί με δυο μονάδες στην Ειδομένη και με κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών.

Πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό τους, ωστόσο η κατάσταση είναι «ελεγχόμενη» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «καλύπτουμε με επιστημονική αρτιότητα και πληρότητα τις μονάδες μας, επιχειρούμε επιδημιολογικά στην περιοχή».

Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει για τρίτη ημέρα η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.


Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν 529 πρόσφυγες

Με 529 πρόσφυγες κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2» από τα Δωδεκάνησα με 144 πρόσφυγες.

Σκηνές έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2

Περίπου 3070 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε-2 είναι γεμάτος με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω απ αυτόν, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να διανέμουν εντός της ημέρας ξηρά τροφή, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου