Κοτζιάς-Τσαβούτογλου::«Το προσφυγικό είναι θέμα παγκόσμιο»

Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης από τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξή τους, εν όψει του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη, την συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και το Κυπριακό και τα ενεργειακά, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μια συζήτηση φιλική, δημιουργική, ανοιχτή και ειλικρινής, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών θέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Ειδικότερα για το προσφυγικό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκε ότι στόχος είναι η ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τα προβλήματα στο Ιράκ και τη Λιβύη προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα.

Το προσφυγικό όπως επισήμαναν και οι δύο υπουργοί δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις Νατοϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε θέματα διάσωσης, είπε, δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά «είναι ο γείτονας της Τουρκίας με την οποία η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας και να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου