Σε αδιέξοδο μετατρέπεται η «βαλκανική οδός» για τους πρόσφυγες

Tα μέτρα που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων εφαρμόζει από χθες τα μεσάνυχτα η Σερβία. Άδειες οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζει το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών. 

Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν. 

Στο μεταξύ, οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. 

Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 από αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, δήλωσε ότι «η Ουγγαρία θα ενισχύσει την προστασία των συνόρων της και κηρύσσουμε κατάσταση κρίσης λόγω της μετανάστευσης για όλη τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου