«Ετέθη η ατζέντα», δήλωσε ο Τσακαλώτος μετά το πρώτο ραντεβού με το κουαρτέτο

Στην πρώτη συνάντηση μετά την επιστροφή του κουαρτέτου, ο Ε.Τσακαλώτος δήλωσε πως έγινε μια εισαγωγική συζήτηση με τους εκπροσώπους - Ακολουθεί η συνάντηση του κουαρτέτου με τον Γιώργο Κατρούγκαλο
Μια εισαγωγική συζητήση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθεί το ραντεβού του υπουργού εργασίας Γ.Κατρούγκαλου στις 6.30, με τους επικεφαλής του κουαρτέτου για το «καυτό» ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασική «κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων.


320 ευρώ εθνική σύνταξη ζητούν οι δανειστές


Ωστόσο, το κουαρτέτο πρόκειται να ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο να μειωθεί η βάση συζήτησης για την εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ (ποσό που θεωρούν υψηλό) στα 320 ευρώ, ενώ έχει επέλθει συμφωνία σχετικά με την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών. 

Τα ανοιχτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων τη δεδομένη στιγμή, είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος, οι αλλαγές στην φορολογία, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.


Με «ερωτηματικό» παραμένει το δημοσιονομικό κενό


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει στο πόσο είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό, με Αθήνα και ΕΕ να το προσδιορίζουν γύρω στα 3 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Αν δεν καλυφθεί αυτή η διαφορά των 6 δισ. ευρώ είναι προφανές πως δεν μπορούν να καταλήξουν και στο ύψος των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει το όποιο κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκινά πλέον, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση είτε μέσα στον Μάρτιο, είτε το αργότερο αρχές Απριλίου. Η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζει πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την διευθέτηση του χρέους και παράλληλα θα σταλεί ένα μήνυμα αξιοπιστίας προς τις αγορές.


Κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή


Ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιηθηκε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή από τις 11:00 το πρωί. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά στις απαιτήσεις του κουαρτέτου, αλλά και το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στο Κοινοβούλιο σημαινόντων νομοσχεδίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που συζητήθηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη, στα πλαίσια της αποτίμησης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ειναι τα εξής:

• Επισημάνθηκε ότι η επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αποτελεί σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.

• Η συμφωνία αυτή, που δεν επιτεύχθηκε μέχρι τώρα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, επιτυγχάνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

• Αποδεικνύεται ότι η τολμηρή και εξωστρεφής εξωτερική πολιτική φέρνει απτά αποτελέσματα.

• Παράλληλα η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

• Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ζητήθηκε ευθέως ο τερματισμός των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων και η άρση του casus belli.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου