Ι. Μουζάλας: Νέο «παιχνίδι κατηγοριών» εναντίον της Ελλάδας

Σειρά συναντήσεων με διεθνείς παράγοντες και επικεφαλής αντιπροσωπειών από κράτη που πλήττονται άμεσα από την προσφυγική κρίση στη Συρία είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, με θέμα τη διεθνή κατανομή, μέσω νομίμων οδών, των Σύρων προσφύγων, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου. Κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της διάσκεψης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα με στοιχεία, από τα οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχει κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με το με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) William Lacy Swing, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές Karen AbuZayd, τον ειδικό εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Tomar Bocek, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Higginbottom, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβυ Ali Naci Koru και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Rachid Derbas. 

Ο κ. Μουζάλας και ο κ. Grandi συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο αφορά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots), στα Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και στην εν γένει διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος του προσφυγικού. 

Ότι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν συνιστούν κέντρα κράτησης αποσαφήνισε ο κ. Μουζάλας στον κ. Grandi. 

Κατά τη συνάντηση με την κ. AbuZayd, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως ειδικούς στο 'Ασυλο. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν φθάσει 200 ειδικοί, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ για ενίσχυση με 2.500.Στην παρέμβασή του στη Ολομέλεια της Διάσκεψης ο κ. Μουζάλας υποστήριξε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της προοπτικής «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος», χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια. Όμως την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση (relocation) - που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ - βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο) στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής που ζητήθηκε.Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε ένα νέο "παιχνίδι κατηγοριών" που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου