Βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους, μερικές ημέρες μετά την εντολή που έδωσε ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν για τη δοκιμή πυρηνικών κεφαλών, δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας.
"Οι ΗΠΑ εντόπισαν την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Κανένας από αυτούς τους δύο δεν συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ ή για τους συμμάχους μας στην περιοχή", σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρινίζοντας ότι οι βολές αυτές συνιστούν "παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Nodong.


«Συνεπής» στις απειλές της η Βόρεια Κορέα


Υπενθυμίζεται πως, την προηγούμενη Τρίτη το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΚCNA είχε αναφέρει πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα θα πραγματοποιήσει δοκιμή πολλαπλής εκτόξευσης διαφόρων ειδών βαλλιστικών πυραύλων που είναι σε θέση να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές» προσθέτοντας πως αυτές γίνονται «για να ενισχυθεί η δυνατότητά της να αμύνεται έναντι πυρηνικών επιθέσεων». Σε δηλώσεις του της ίδιας ημέρας ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει μάλιστα «υπηρήφανος» για την τεχνολογική πρόοδο του Στρατού της χώρας.

«Είμαστε περήφανοι για το ότι έχουμε κατακτήσει πλέον την τεχνολογία επαναφοράς των πυραύλων, κάτι το οποίο μπορούν πολύ λίγες χώρες που θεωρούν τους εαυτούς τους ως στρατιωτικές υπερδυνάμεις... Έχουμε καταφέρει τεράστιες προόδους επάνω στην τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων, κάτι το οποίο θωρακίζει την ανεξαρτησία της χώρας μέσω της δυνατότητάς της να αμύνεται αλλά και [ενισχύει] τη στρατιωτική της βιομηχανία»



Σύμφωνα με εκτιμήσεις νοτιοκορεατών στρατιωτικών αναλυτών, η Βόρεια Κορέα διαθέτει κάποιο αριθμό πυραύλων μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι, έχοντας εμβέλεια 1.300 χιλιομέτρων, μπορούν να φτάσουν μέχρι την Ιαπωνία.

Η συγκεκριμένη εκτόξευση είναι η πρώτη τέτοιας κατηγορίας πυραύλων που γίνεται από το 2014 αλλά η δεύτερη που λαμβάνει χώρα εν μέσω διπλής στρατιωτικής άσκησης ευρύτατης κλίμακας που πραγματοποιούν στην περιοχή από κοινού ΗΠΑ και Νότια Κορέα και η οποία από την κυβέρνηση της Πιονγκιάνγ θεωρείται ως «πρόβα τζενεράλε για εισβολή στη χώρα» λόγω των σεναρίων της που προβλέπουν την «εξολόθρευση» της κορυφαίας πολιτικής της ηγεσίας. 

Η πρώτη είχε γίνει το πρωί της Πέμπτης 10 Μαρτίου με επίσης δυο βαλλιστικούς πυραύλους αλλά μικρού βεληνεκούς που κατέπεσαν σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ιαπωνίας και έγιναν αφορμή για λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων από τη διεθνή κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου