Λαγκάρντ και Μπόριανς στην συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης πρόκειται να ξεκινήσει στις 19:00.
Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης, σημείωνε ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτήριζε δυστύχημα ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προϊδεάσει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δηλώνοντας ότι ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα θέματα της διαπλοκής και ο ελληνικός λαός να μάθει ποιοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ποιοι εκδότες δανείζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού από τις τράπεζες και τα έβγαζαν στο εξωτερικό, χρεώνοντας τα κανάλια τους.

Στη σημερινή συζήτηση θα λάβουν μέρος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ την Πέμπτη, οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης θα συζητηθούν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Τρία πολιτικά πρόσωπα, δύο λίστες – Λαγκάρντ και Μπόργιανς – και αρκετές «περιέργως χαμένες», έως και «θαμμένες» δικογραφίες υψηλού οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος θα μπουν απόψε στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης στην, πολυαναμενόμενη, συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη.

Θα είναι μια συνεδρίαση μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στο νέο δίπολο εξουσίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με καθαρή πολιτική επιδίωξη από την πλευρά της κυβέρνησης την προάσπιση του ηθικού της πλεονεκτήματος και την επαναβεβαίωση της δέσμευσης για κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ονόματα και διευθύνσεις»

Η αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στοχεύσει στις μέγιστες δυνατές ρωγμές σ’ αυτό ακριβώς το ηθικό πλεονέκτημα – μένει όμως να φανεί εάν εν τέλει θα είναι και μια αναμέτρηση πολιτικής ουσίας, καθώς και εάν θα υπάρξουν στοιχεία, ονόματα και «διευθύνσεις» που πολλοί έσπευσαν να προαναγγείλουν.

Το βέβαιο είναι ότι το όνομα του επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη θα είναι ανάμεσα σε εκείνα που θα ακουστούν απόψε στη Βουλή, όπως θα ακουστούν και ονόματα από τις λίστες του μαύρου χρήματος που φέρονται να είχαν προνομιακές σχέσεις με τις ηγεσίες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μητσοτάκης και Βενιζέλος

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, άλλωστε, οι βολές του πρωθυπουργού θα έχουν τρεις βασικούς στόχους: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αρνείται, ή αδυνατεί, να απογαλακτιστεί από την «προίκα» της γαλάζιας διαπλοκής, τον Αντώνη Σαμαρά του ενός ή των… δέκα Παπασταύρου, αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, δε, αποτελεί κι ένα από τα κομβικά πρόσωπα της πολιτικής σύγκρουσης καθ’ ότι αφ’ ενός έχει αυτοχρισθεί σημαιοφόρος της υπεράσπισης του μιντιακού κατεστημένου και, αφ’ ετέρου, η υπερέκθεσή του στο πλευρό της διαπλοκής προκαλεί αμηχανία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και – επιθυμητά για την κυβέρνηση – ρήγματα στη συνοχή του κόμματός του.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά απόψε και στην ανάδειξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών και οικονομικών υποθέσεων που «εξαφανίστηκαν» ή θάφτηκαν μέσα από δαιδαλώδεις δικαστικές διόδους και διαδικασίες – υποθέσεων, που θεωρούνται ενδεικτικές της χειραγώγησης της δικαιοσύνης στις περιόδους εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πρωταγωνιστής ο Παπαγγελόπουλος

Το βάρος αυτής της αντιπαράθεσης και υπεράσπισης των στοιχείων που υπάρχουν θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ωστόσο κατά τις πληροφορίες φέρεται να βρίσκεται σε διακριτή απόσταση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο ως προς την ένταση και την έκταση που πρέπει να πάρουν οι καταγγελίες κατά δικαστικών λειτουργών.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα είναι κεντρικό πρόσωπο της αποψινής κοινοβουλευτικής μάχης, καθώς εναντίον του συγκεντρώνονται και τα περισσότερα βέλη της αντεπίθεσης που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρη φάκελο για την υπόθεση Βγενόπουλου που έχουν ετοιμάσει οι Μάκης Βορίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου – μια υπόθεση, την οποία έφερε στο προσκήνιο το ΒΗΜΑ του Σταύρου Ψυχάρη και υιοθέτησε άμεσα η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλοντας ευθεία παρέμβαση Παπαγγελόπουλου στην λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου