Ισπανία: Οι σοσιαλιστές και το Podemos άρχισαν συνομιλίες για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα και το κόμμα της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, διερευνώντας ένας συνδυασμό που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα για να άρουν το αδιέξοδο που έχει αφήσει χωρίς κυβέρνηση την Ισπανία μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

Με την προθεσμία για την προκήρυξη νέων εκλογών να λήγει σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα, οι ηγέτες των κομμάτων --οι οποίοι συναντήθηκαν μόλις για δεύτερη φορά φέτος-- συμφώνησαν σήμερα να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα τη διαπραγμάτευση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

"Διαπίστωσα κοινή διάθεση να κάνουμε αυτόν τον διάλογο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. "Αρχίζοντας αυτή την εβδομάδα, θα σηκώσω τα μανίκια και θα ηγηθώ προσωπικά της διαπραγματευτικής ομάδας του Podemos".

Ο Ιγκλέσιας δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να μην συμμετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν αυτό βοηθήσει να εξασφαλιστεί μια συμφωνία.

Ένας συνασπισμός της αριστεράς, ακόμη κι αν περιλαμβάνει τους πρώην κομμουνιστές της Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), δεν θα συγκεντρώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί άλλα κόμματα να απόσχουν ή να ψηφίσουν υπέρ του στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που μπορεί να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Μια σειρά από απόπειρες να συναφθούν συμμαχίες τις 100 προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή των τεσσάρων κομμάτων που ήρθαν πρώτα στις εκλογές, έχει αποτύχει να άρει το αδιέξοδο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 2 Μαΐου, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανόν στα τέλη Ιουνίου.

Ενώ το Podemos πιστεύει πως ένας αριστερός συνασπισμός πρέπει και μπορεί να υποστηριχθεί από μικρότερα και από περιφερειακά κόμματα, οι σοσιαλιστές επιμένουν ότι το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης, κάτι που ο Ιγκλέσιας δεν θέλει.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ απέτυχε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου όταν το Podemos και το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα αρνήθηκαν να στηρίξουν μια κυβερνητική συμφωνία την οποία είχε συνάψει το PSOE με το Ciudadanos.

Ο Σάντσεθ δήλωσε όμως ότι είναι τώρα πιο αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τριμερής συμφωνία.

"Έχουμε έναν κοινό στόχο. Δεν θέλουμε εκλογές (...) και θέλουμε να τερματιστεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι", δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου. "Θα είναι πολύπλοκο, δεν έχει τελειώσει, αλλά βρισκόμαστε σήμερα πιο κοντά σε μια κυβέρνηση αλλαγής στην Ισπανία απ' ό,τι σε μια επανάληψη των εκλογών".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου