Υποχώρηση από το «δίχτυ ασφαλείας» των 1.400 ευρώ

«Μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί», στο αίτημα των θεσμών να πέσει το δίχτυ ασφαλείας των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου «να βρεθεί ένας μέσος δρόμος». Ωστόσο οι διαφορές στο συνταξιοδοτικό παραμένουν μεγάλες καθώς «το ΔΝΤ θέλει αίμα».
Παράλληλα ο κ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κλείδωσαν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, ενώ έκανε σαφές όμως υπάρχουν ακόμα διαφορές στο συνταξιοδοτικό, καθώς «το ΔΝΤ θέλει αίμα»

Ο υπουργός Εργασίας, προσερχόμενος στη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών που ξεκίνησε στις 16:00 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, τόνισε ότι το Ταμείο θέλει το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων να κλείσει μόνο με περικοπές συντάξεων.

«Μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί», στο αίτημα των θεσμών να πέσει το δίχτυ ασφαλείας των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), προκειμένου "να βρεθεί ένας μέσος δρόμος". Πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι ακόμα και αν έχουν διαφορετική στάση σε ορισμένα θέματα, έχουν ενιαίο μέτωπο με το ΔΝΤ».


Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση
Η Ελλάδα καλείται να συμφωνήσει στην επικαιροποίηση του μνημονίου που ψήφισε τον Αύγουστο του 2015 με τους κοινοτικούς θεσμούς, δηλαδή την Κομισιόν, τον ESM και την ΕΚΤ. Παράλληλα πρέπει να διαπραγματευθεί και το δεύτερο κείμενο, δηλαδή την πρόταση για το «παράλληλο» μνημόνιο που θα συναφθεί με το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι το 2ο μνημόνιο με το ΔΝΤ θα έληγε στο τέλος Μαρτίου και η κυβέρνηση αποφάσισε να το τερματίσει πιο νωρίς για να αποφύγει διοικητικά έξοδα αφού οι εναπομείνασες δόσεις 16 δισ. ευρώ έμεναν παγωμένες από το 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών προσέρχεται στη διαπραγμάτευση , με προβλέψεις για υψηλότερα πλεονάσματα καθώς, όπως υποστηρίζει, το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%-0,4% του ΑΕΠ, αλλά και τη δυνατότητα της μη εφαρμογής ορισμένων μέτρων.

«Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί», αναφέρουν πηγές του υπουργείου σε άτυπη ενημέρωση.

Τέλος, υπάρχει ανάγκη να υπάρξει συμφωνία έως και την Τρίτη 12/03 επί των κειμένων των δύο μνημονίων (MOU με κοινοτικούς θεσμούς και MEFP με ΔΝΤ), με στόχο να υπάρχει ένα ελληνικό διαπραγματευτικό χαρτί για την συνεδρία, στην Ουάσιγκτον, για το χρέος την προσεχή Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου