Ακυρώθηκαν οι επαναπροωθήσεις από τη Χίο

Πάνω από 200 πρόσφυγες παραμένουν για πέμπτη συνεχή μέρα στο λιμάνι της Χίου, ενώ ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, επαναπροωθήσεις στο Δικελί της Τουρκίας. Αιτία, η αιφνίδια εξαφάνιση των περίπου 100 ατόμων που ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους.Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, τα περίπου εκατό άτομα ήταν καταγεγραμμένα στο hotspot του νησιού. Ωστόσο, μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για επαναπροώθηση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.


Αδύνατο να ταυτοποιηθούν
Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα, στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς επαναπροώθηση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο hotspot.

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των προσφύγων στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ τη Δευτέρα έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.

Τη Δευτέρα έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου