Siemens και γερμανικές τράπεζες στα έγγραφα του Παναμά

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung , οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω της Mossack Fonseca πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους» - Ιδιαίτερη θέση πάντως κατέχει και η Siemens, στελέχη της οποίας φαίνεται να είχαν «παρκάρει τα μαύρα» σε εξωχώριες εταιρείες.
Μόνο η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει «ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει πως «πολλές χιλιάδες Γερμανοί χρησιμοποίησαν τις εταιρείες - βιτρίνες της Mossack Fonseca».

Στη Deutsche Bank, «αναγνωρίζουμε πλήρως τη σημασία του προβλήματος αυτού και βελτιώσαμε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης των στοιχείων των προσώπων με τα οποία συνδιαλλασσόμαστε», ανέφερε η τράπεζα.

Ανάμεσα σε άλλες γερμανικές τράπεζες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της Mossack Fonseca ξεχωρίζουν η Commerzbank, η Dresdner Bank, αλλά και η BayernLB. 

Οι τράπεζες που ενέχονται στην υπόθεση διαβεβαίωσαν πάντως ότι «άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα. Η Commerzbank επίσης διαβεβαίωσε ότι «άλλαξε πορεία», με «αξιόπιστο τρόπο», από το 2008. 

Eκτός όμως από κεντρικές τράπεζες, περιφερειακές γερμανικές τράπεζες και τράπεζες των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά, συνεχίζει η Süddeutsche Zeitung, χωρίς να τις κατονομάζει.

Η Siemens στα Panama Papers

Από τη λίστα των εγγράφων που διέρρευσαν δεν θα μπορούσε να λείπει η Siemens, που είχε βρεθεί στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000, αναφέρεται στα Panama Papers.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Siemens σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους στην Ελβετία και στις Μπαχάμες. 

Το Βερολίνο ευελπιστεί ότι οι αποκαλύψεις των εγγράφων του Παναμά θα δώσουν έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: Icij.org, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου