Αποπνικτικές οι συνθήκες για 6.000 πρόσφυγες στο Ελληνικό

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, χώρο όπου στεγάζονται προσωρινά περίπου 6.000 πρόσφυγες. Ακατάλληλο χαρακτηρίζει το χώρο ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. «Μέσα στην αίθουσα αφίξεων οι θερμοκρασίες φτάνουν τους σαράντα βαθμούς» τονίζει. Για «επικίνδυνες συνθήκες» κάνει λόγο η πρόεδρος της «Ελληνικό Α.Ε.».


1 / 3

Ο δήμαρχος προειδοποίησε επίσης ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί». «Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο 30-40 τουαλέτες για 6.000 ανθρώπους.

«Μέσα στην αίθουσα αφίξεων οι θερμοκρασίες φτάνουν τους σαράντα βαθμούς. Ο χώρος είναι ακατάλληλος. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ούτε ένα εικοσιτετράωρο μέσα. Χθες ζητούσαν να σπάσουν τα τζάμια γιατί η αίθουσα είναι κλειστή, χωρίς παράθυρα», τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.


«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» προειδοποιεί η πρόεδρος της «Ελληνικό Α.Ε.»
Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου, με επιστολή της προς την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας, επισημαίνει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου, αλλά «παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις».

Η ίδια διευκρινίζει ότι «η 'Ελληνικό Α.Ε.'΄έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, τη διατήρηση της τάξης και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις ανωτέρω παραχωρούμενες εγκαταστάσεις αλλά και πέριξ αυτών έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις» επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου