Στη δημοσιότητα βίντεο βούλγαρων κεφαλοκυνηγών που συλλαμβάνουν πρόσφυγες

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί σε οπτικό υλικό και δείχνουν βούλγαρους πολίτες να συλλαμβάνουν πρόσφυγες που περνούν στη χώρα τους στα σύνορα με την Τουρκία. Ήδη διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτούν την άμεση διενέργεια ερευνών για το συγκεκριμένο περιστατικό, που προφανώς, δεν είναι και το μοναδικό.

Το βίντεο, η λήψη του οποίου έγινε με κινητό τηλέφωνο, αναρτήθηκε χθες Δευτέρα στο Διαδίκτυο, δείχνει συγκεκριμένα τρεις τρομαγμένους πρόσφυγες να δέχονται την πρωτοφανή αγριότητα των βούλγαρων πολιτών, που αφού τους ξαπλώνουν στο έδαφος, στη συνέχεια τους δένουν πισθάγκωνα.«Πρόκειται για τις πιο άγριες εικόνες συλλήψεων μεταναστών από πολίτες που έχουν μεταδοθεί στη Βουλγαρία. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες αφεθούν χωρίς να υπάρξει αντίδραση, θα πολλαπλασιαστούν» προειδοποίησε ο Κρασιμίρ Κάνεφ, πρόεδρος της ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι.

Ερωτηθείς από το κανάλι bTV, ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας, Αντόνιο Ανγκέλοφ, δήλωσε πως αυτή η ενέργεια από ιδιώτες είναι «το λιγότερο παράνομη».

Οι ενέργειες των κεφαλοκυνηγών στην περιοχή των συνόρων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στη Βουλγαρία, μια χώρα που μοιράζεται μια μεθόριο έκτασης 269 χιλιομέτρων με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε τους πολίτες να «μην κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους».

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους κατοίκους να επαγρυπνούν για την ενδεχόμενη παρουσία προσφύγων, προειδοποιώντας τους ωστόσο να μην το παρακάνουν. «Το κράτος είναι για όλους εμάς, όποιος θέλει να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος» είπε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 60% των Βούλγαρων θεωρούν πως οι πρόσφυγες συνιστούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου