Νέες εντάσεις στην Ειδομένη

Νέες εντάσεις προκλήθηκαν στην Ειδομένη το μεσημέρι, μια μέρα μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε πρόσφυγες και τις αρχές της ΠΓΔΜ. Άμεση μεταφορά προσφύγων στα κέντρα υποδοχής ζητεί η Κομισιόν. Την ανησυχία της γερμανική κυβέρνησης προκάλεσαν τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 πρόσφυγες από σφαίρες καουτσούκ των αρχών της ΠΓΔΜ. Αστυνομικοί έλεγχοι σε αυτοκίνητα που πηγαίνουν στην Ειδομένη.
Πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας. Σταμάτησαν το βαγόνι λίγο πριν εμβολίσει τις κλούβες.


Τα περίπου εκατό άτομα που βρισκόντουσαν πάνω στο βαγόνι κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Αρκετά άτομα βρίσκονται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου παραμένει και το βαγόνι. Υπενθυμίζεται ότι χθες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι από τις σφαίρες καουτσούκ που χρησιμοποίησαν οι αρχές της ΠΓΔΜ.

Κομισιόν: Να μεταφερθούν άμεσα στα κέντρα υποδοχής

Η Μίνα Αντρέεβα της Κομισιόν κάλεσε τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Ειδομένης και να μεταφερθούν άμεσα στα κέντρα υποδοχής. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν παράνομες διόδους προς την Ευρώπη, για το δικό τους καλό.
Ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την παράλληλη επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην ΕΕ, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως συνολικά 325 μετανάστες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία και 74 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ίδια απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχουν προγραμματισμένες επιστροφές αυτήν την εβδομάδα.

Ανησυχία και από τη Γερμανία

Τα χθεσινά γεγονότα στην Ειδομένη, προκάλεσαν την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε πως «παρακολουθούμε με ανησυχία τόσο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης όσο και τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 24-48 ώρες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ».

Παράλληλα, κάλεσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τις εναλλακτικές που τους προσφέρονται από την ελληνική κυβέρνηση και να εγκαταλείψουν την Ειδομένη.

Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τα επεισόδια και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.


Αστυνομικοί έλεγχοι στην γέφυρα του Αξιού

Η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα που έχουν προορισμό την Ειδομένη. Συγκεκριμένα, από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται στη γέφυρα του Αξιού σταθμευμένο περιπολικό, που ακινητοποιεί τα οχήματα, προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών


Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, έχουν καταγραφεί ανάμεσα τους 13 μέλη μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Επίθεση Παυλόπουλου σε ΠΓΔΜ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των αρχών της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «με τέτοιου είδους απαράδεκτες και αδιανόητες συμπεριφορές, όπως αυτές χθες εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουν θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Ευρωπαϊκή Ένωσης απέναντι στους πρόσφυγες, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως διέπεται από ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, ενώ κατηγόρησε όσες χώρες είναι φοβικές απέναντί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου