Ειδομένη: Τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών, με αποτέλεσμα περίπου 300 άτομα να προσέλθουν στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναζητώντας βοήθεια.

Μεταξύ αυτών ήταν και τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι κι άλλα περίπου 35, ηλικίας 5-15 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων, ενώ άλλοι δύο νεαροί -κατά δήλωσή τους- τούς πήραν μαζί με άλλους δέκα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου επί μία ώρα υπόκεινταν σε ξυλοδαρμό από την αστυνομία.

«Οι ίδιοι, είπαν στους γιατρούς ότι τούς ξυλοκόπησαν επί εδάφους της ΠΓΔΜ» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Επίσης, πάνω από τριάντα ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ στα ιατρεία προσήλθε -μεταξύ άλλων- και μία έγκυος από τη Συρία, μαζί με τα δύο παιδιά της, η οποία ανέφερε ότι έπεσε, όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν μόλις άρχισε η ρίψη δακρυγόνων.

Το ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη ήταν γεμάτο όλη μέρα χθες και η ιατρική ομάδα ενισχύθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πληθώρα των περιστατικών, αφού τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 11:30 το πρωί και διήρκεσαν έως το βράδυ. Από τα 300 περιστατικά, τα 200 προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα και άλλα 40 με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, ενώ επτά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου