Αστυνομοκρατία στην πλατεία Δημοκρατίας

Τα μέλη του κινήματος της ολονύχτιας διαμαρτυρίας «Nuit debout» επέστρεψαν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, μετά την επιχείρηση εκκένωσης από τις δυνάμεις καταστολής, το πρωί της ίδιας μέρας. Η χθεσινή συνέλευση πραγματοποιήθηκε, σε συνθήκες αστυνομοκρατίας.

Επί 11 μέρες, φοιτητές, μαθητές λυκείου, εργαζόμενοι, άνεργοι, αλλά και συνταξιούχοι συμμετείχαν στη συμβολική κατάληψη της εμβληματικής πλατείας στο κέντρο του Παρισιού.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή τις διαμαρτυρίες ενάντια στον νόμο για ελαστικές σχέσεις στην Εργασία που προωθεί η κυβένρηση των σοσιαλιστών υπό τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ συνεχίστηκαν με μαζικές διαδηλώσεις, όπως του περασμένου Σαββάτου, κατά την οποία σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια

Οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις το Σάββατο, ενώ το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επιχείρηση-σκούπα στην πλατεία Δημοκρατίας. 

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν μερικές ώρες αργότερα για να πραγματοποιήσουν συνέλευση, όπως είχαν κάνει τις προηγούμενες 11 νύχτες. Αυτή τη φορά όμως, η παρουσία της Αστυνομίας ήταν περισσότερο από εμφανής.


«Όλος ο κόσμος μισεί την αστυνομία»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, οι συμμετέχοντες στο κίνημα σχολιάζοντας τις συνθήκες αστυνομοκρατίας, σημείωσαν ότι αποσκοπούν στο να τους «φοβίσουν» και να τους «ασκήσουν πίεση». Οι ίδιοι απάντησαν φωνάζοντας «Όλος ο κόσμος μισεί την αστυνομία». 

Εντωμεταξύ, 11 οργανώσεις, συνδικαλιστικές, φοιτητικές και μαθητικές οργανώνουν νέο μεγάλο συλλαλητήριο στις 28 Απριλίου, ενάντια στον νόμο για την Εργασία. Ενώ οι πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζονται στις μεγαλύτερης πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι συλλογικότητες από την Ελλάδα συνδιαμόρφωσαν κείμενο που απευθύνεται στη γαλλική νεολεία, με το οποίο εκφράζουν αλληλεγγύη στους αγώνες της, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, αψηφούν τον στρατιωτικό νόμο και τη βίαιη καταστολή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου