Το απόγευμα η νέα συνάντηση με τους θεσμούς με τσουνάμι μέτρων

Περικοπές δαπανών και έμμεσοι φόροι στο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που παρουσιάζει η Αθήνα. 10 νέα φορολογικά μέτρα «φωτιά» και μόλις 2 παρεμβάσεις στις δαπάνες περιλαμβάνονται. Αυξήσεις σε κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, τσιγάρα, καύσιμα, αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ. Την απάντηση για το αν επαρκεί θα λάβει σήμερα το οικονομικό επιτελείο από τους δανειστές - Στις 18:30 το ραντεβού κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο.
Οι προτάσεις της Αθήνας για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εκτός των 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό και 1,8 δισ. ευρώ από το φορολογικό, αναμένεται να συζητηθούν με το κουαρτέτο την Τετάρτη, κατά τη νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί, προκειμένου να κλείσει ο συνολικός λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ.

Το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλης των δανειστών θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 18.30. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση θα συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τα μέτρα, το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αύξηση έμμεσων φόρων. Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει φορολόγηση της συνδρομητικής τηλεόρασης, αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, νέα επιβάρυνση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, καθώς και νέα αύξηση του φόρου στον καπνό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ναυτεμπορική, το πακέτο μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει 10 συν 2 μέτρα, με τα πρώτα 10 να είναι καθαρά φοροεισπρακτικά και τα δύο διαφορετικού χαρακτήρα αφού αφορούν το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Το αν θα επιβληθούν ή όχι τα μέτρα που φέρεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί και από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Περιλαμβάνεται, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «πάγωμα» των προσλήψεων, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνες, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ., αλλά και ριζική αναπροσαρμογή του φόρου στα τυχερά παιχνίδια με την αντικατάσταση του ειδικού τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη παιχνιδιών του ΟΠΑΠ πριν καν ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο στην πράξη.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι ακόμα και με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο, υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, θα μπορούσε να φθάσει το 2,5%. Άρα η διαφορά ως το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του μνημονίου, θα πρέπει να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους με ελάφρυνση χρέους.


Αναλυτικά το πακέτο φόρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές:
Τέλος διανυκτέρευσης
Mε στόχο να αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά «αστέρι».
Ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων
Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη περίπου κατά 4,5%, δηλαδή από τα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που είναι σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Επί του ειδικού φόρου επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο. 

Στο μεταξύ, σχεδιάζεται να μην αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ντίζελ καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο στόχος είναι από αυτό το μέτρο να αντληθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

«Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση ειδικού φόρου στο ντίζελ. Ακριβώς γιατί εκεί πέρα βασίζονται μία σειρά από μετακινήσεις, μεταφορικά. Αυτό γνωρίζω αυτή τη στιγμή και το λέω μετά λόγου γνώσεως», είπε τη Δευτέρα στο Star ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, διαψεύδοντας τα σενάρια για εξομοίωση του φόρου μεταξύ ντίζελ και βενζίνης που θα οδηγούσε σε 40% αύξηση της τιμής του πρώτου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το παράθυρο για μικρότερες αυξήσεις αλλού.
Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία
Το σχέδιο για το συγκεκριμένο τέλος προβλέπει αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%. Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τη συνδρομητική: 
από το 12% σήμερα για λογαριασμούς εώς 50 ευρώ στο 15% και 
από 20% σήμερα για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ στο 25%
Στην καρτοκινητή: 
Από το 12% σήμερα, θα αυξηθεί στο 15%

Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο οι εταιρίες κινητής θα πληρώνουν πέντε λεπτά επιπλέον ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πελάτες.
Επιβολή ειδικού φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση
Επιβάρυνση της τάξης του 10% με 15% θα προκαλέσει το μέτρο, δεδομένου ότι τα ετήσια έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου δεν ξεπερνούν τα 300-350 εκατ. ευρώ. Το μέτρο σχεδιάζεται να αποδώσει εισπρακτικά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε μια συνδρομή των 25 ευρώ αναμένεται να προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 2-3 ευρώ

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας, το πρόσθετο κόστος δεν θα μεταφερθεί στα νοικοκυριά, αλλά θα απορροφηθεί από τις εταιρείες του κλάδου
Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα
Η κυβέρνηση προτείνει περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου ώστε στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

Η επιβάρυνση ανά πακέτο εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 50 λεπτών και 1 ευρώ, ενώ αναμένεται να συνοδευτεί με μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, καθώς το μερίδιο των λαθραίων έχει ξεπεράσει πλέον το 25%.
Ειδικό τέλος διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες
Το μέτρο στοχεύει κατά των οδηγών που εφοδιάζουν τα οχήματά τους με ξένες πινακίδες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 15 εκατ. ευρώ.
Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.
Οι επιβαρύνσεις θα αφορούν τόσο στην αγορά καινούργιων οχημάτων όσο και για την εισαγωγή μεταχειρισμένων. Δεν αποκλείεται ο επανασχεδιασμός του τρόπου υπολογισμού του φόρου ώστε το τέλος ταξινόμησης να προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του οχήματος.
Φόρος στα τυχερά παιχνίδια
Επανασχεδιάζεται ο ειδικός φόρος που θα επιβληθεί στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου. Δεν αναμένεται να υιοθετηθεί το σενάριο των πέντε λεπτών ανά στήλη. Στη θέση του θα μπει κάποιος άλλος φόρος, ο οποίος θα πρέπει να αποφέρει περί τα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (και 100 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών)
Αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο
Παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν δημόσια από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, το «πακέτο» φαίνεται να περιλαμβάνει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο με στόχο την είσπραξη περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο καθώς εκτιμάται ότι θα προκύψει τρύπα 270 εκατ. ευρώ με 300 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών

Δεν αποκλείεται να μειωθεί και το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
Μείωση αμυντικών δαπανών
Από τη στιγμή που οι Ενοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αδύνατη η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο ψηφισθείς κρατικός προϋπολογισμός. Τελικά, αναμένεται να ενσωματωθεί στο πακέτο μέτρων η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ.
Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις»
Το μέτρο ενσωματώνεται στο πακέτο μέτρων με στόχο να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου. Η κυβέρνηση ήλπιζε αρχικά για έως και 19.000 προσλήψεις μονίμων μέσα στο 2016, φαίνεται όμως ότι ο τελικός αριθμός θα είναι μικρότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου