Μόνη λύση η συμφωνία του καλοκαιριού, επιμένει το Βερολίνο

«Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, αναφερόμενος στην πιθανότητα εύρεσης πολιτικής λύσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αιχμές για την κατάθεση φορολογικού και ασφαλιστικού στη Βουλή. «Ανοιχτά σε αλλαγές τα νομοσχέδια» υποστηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου.
«Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν την πρόοδο στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Αιχμές για την κατάθεση φορολογικού και ασφαλιστικού στη Βουλή

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση και αν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, δήλωσε συγκεκριμένα: «ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι - δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα.»

Ωστόσο στη συνέχεια τόνισ εότι όλα αυτά, «δεν βοηθούν»: «Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

Ωστόσο όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές , μολονότι τα νομοσχέδια προωθούνται πριν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις με τους δανειστές.»


Le Figaro: Η Αθήνα προκαλεί εκ νέου τους πιστωτές της

«Η Αθήνα προκαλεί πάλι τους πιστωτές της» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Le Figaro, στο οποίο αναφέρεται ότι μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ο πόλεμος μεταξύ Αθήνας και δανειστών κηρύχθηκε ξανά


«Για μία ακόμη φορά, ο πόλεμος έχει κηρυχθεί. Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει περισσότερους συμμάχους ξεκινώντας με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων » γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τονίζει ότι η Αθήνα ανακοίνωσε την κατάθεση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αψηφώντας τους δανειστές, κάτι το οποίο θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια.

Η Le Figaro περιγράφει τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών – με κυριότερο το συνταξιοδοτικό. «Στην πραγματικότητα, πολλά είναι τα σημεία για τα οποία ερίζουν οι δύο πλευρές με πρώτο και καλύτερο την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» αναφέρει η εφημερίδα.

«Για να είναι σίγουρος ότι θα ακουστεί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα δύο νομοσχέδια, το ένα σχετικά με τις συντάξεις και το άλλο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να έχει την πρώτη αξιολόγηση σε ότι αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια, χωρίς την επικύρωση των πιστωτών» σημειώνει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου