Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θέλει η Αθήνα

Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αναβολή του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης.


Ραγδαίες εξελίξεις συνέβησαν μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης και την ανακοίνωση του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι «ναυαγεί» το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup τη Μ. Πέμπτη.

Νωρίτερα, είχαν διακοπεί οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επικεφαλής των δανειστών, μετά από διαπραγματεύσεις μισής ώρας. Τη διακοπή τη ζήτησαν οι ίδιοι οι θεσμοί προκειμένου να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ανακοίνωσε αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα με τον Ντ. Τουσκ, ζητώντας έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου να «διασφαλιστεί η τήρηση της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα».

Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να επιτύχει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το συντομότερο δυνατόν. 

Οι χθεσινές συζητήσεις ξεκίνησαν νωρίτερα σε τεχνικό επίπεδο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με επίκεντρο την πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδαγια ενίσχυση του μηχανισμού δέσμευσης ο οποίος προβλέπει «αυτόματο διορθωτή» αν υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας. 


Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέος γύρος συζητήσεων έως αύριο το πρωί, ενώ όπως είχε αναφέρει, δεν ήταν δεδομένο ότι θα διενεργηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Αυτό θα αποφασιστεί την Τετάρτη διότι θέλω να γνωρίζω πραγματικά εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας», είχε πει νωρίτερα ο Ντάισελμπλουμ. «Εάν όχι, απλά θα χρειαστούμε επιπλέον χρόνο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, επανέλαβε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ανακοινώνοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Μ. Πέμπτη. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το έκτακτο πακέτο και το χρέος θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο στάδιο, πρόσθεσε. Κυβερνητική πηγή, είχε ήδη αναφέρει ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί το Eurogroup.


Μετά τις διαπραγματεύσεις της Μ. Τρίτης, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλείσεις. Η πλευρά των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών» που προτείνει η ελληνική πλευρά. 

Με την πρόταση της Αθήναςο μηχανισμός αυτός, σημείωναν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup: Να είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

«Έγινε η συζήτηση για τον μηχανισμό δέσμευσης που έχουμε προτείνει. Μας ακούσανε, μιλήσανε. Είχαμε και μια νομική ομάδα μαζί μας, γιατί είναι ένας μηχανισμός που θέλει πολλή σκέψη. Τώρα μπήκε στη συζήτηση», πρόσθεσε.


Την περίπτωση, η Ελλάδα να δεχτεί συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, απέκλεισε ο κ. Τσακαλώτος. «Αυτή την πρόταση την έχουμε απορρίψει», τόνισε, χωρίς, ωστόσο να αποκλείει ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, συμπλήρωσε.

Με την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να κατονομάσει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία λόγω του ποσού θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων


Σύμφωνα με ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. «Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Για τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δις, τόνισαν, ότι από αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. «Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δισ.» ανέφεραν.


Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο ΔΝΤ , σημείωσαν ότι παραβλέπει τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επισήμαναν.


Μειώνει τις πιθανότητες για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η Deutsche Welle
Oι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται η Deutsche Welle. Δύσκολα θα γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής, σημειώνει και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, το οποίο κάνει λόγο για σκέψεις προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια


Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την Bild, «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, έτσι δεν διαφαίνεται λύση με συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέβαλε ήδη από το βράδυ της Τρίτης στον Τουσκ το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο», αφού σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό σύνταγμα δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου