Ανήλικοι το 1/3 των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη

Το ένα τρίτο του περίπου 1,26 εκατομμυρίου ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη είναι ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Περίπου 88.300 από αυτούς ταξίδευαν χωρίς κάποια συνοδεία προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2015 και το 13% από αυτούς ήταν παιδιά μικρότερα των 14 ετών που διέσχισαν ηπείρους μόνα.
Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έφτασαν πέρυσι στην Ευρώπη. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 ήταν διπλάσιος από εκείνον του 2014, αλλά σύμφωνα με τη Eurostat ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων τετραπλασιάστηκε.

Τέσσερις στους 10 ασυνόδευτους ανήλικους ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία. Στη χώρα αυτή κάποιοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενήλικοι υποδύονται τους ανήλικους για να εξασφαλίσουν την προστασία που σε διαφορετική περίπτωση θα τους αρνούνταν οι αρχές.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν συγκεκριμένα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε πρόσωπα που «θεωρούνται ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι». Αυτό σημαίνει είτε ότι οι αρχές των χωρών δέχτηκαν την ηλικία που δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες είτε ότι η ηλικία τους εξακριβώθηκε με άλλους τρόπους.

Πάνω από το 90% όσων ταξίδεψαν μόνοι, χωρίς έναν γονιό ή κηδεμόνα, ήταν αγόρια. Από αυτά, τα μισά ήταν ηλικίας 16-17 ετών. Το 50% κατάγονταν από το Αφγανιστάν και το 16% από τη Συρία. Μετά τη Σουηδία, οι βασικοί προορισμοί των ασυνόδευτων ανηλικών ήταν η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου