«Όχι» σε συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ, λένε Σόιμπλε - Σαπέν

Tην πιθανότητα μιας προσεχούς συμφωνίας, άφησαν να διαφανεί οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Εφικτή η συμφωνία μέχρι Πάσχα», υποστηρίζει ο Τσίπρας. Την υποστήριξη του ΔΝΤ σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα», εκδήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.


«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσινγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (22 και 23 Απριλίου) του Ecofin στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

«Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η αισιοδοξία μου «δεν έχει μειωθεί», συμπλήρωσε.

«Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, κι όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. 

«Όμως απομένει δουλειά να γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε.

«Απαραίτητο το ΔΝΤ»

«Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», ανέφερε ο Σαπέν. Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», τόνισε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Την υποστήριξη του ΔΝΤ σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα», εκδήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ , μετά από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, τόνισε πως θεωρεί ότι θα υπάρξει «μια συμφωνία πολύ σύντομα»«Θεωρώ ότι ο στόχος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το ορθόδοξο Πάσχα είναι εφικτός», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου