Έγδυσαν εθελόντρια για «έλεγχο» στην Ειδομένη

Το κίνημα αλληλεγγύης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αστυνομικών δυνάμεων στην Ειδομένη, σύμφωνα με καταγγελίες εθελοντών, οι οποίοι κάνουν λόγο για γδύσιμο αλληλέγγυας, βασανισμούς και τρομοκρατία σε βάρος τους.

Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ανεξάρτητοι εθελοντές στην Ειδομένη και οι ομάδες αλληλεγγύης Shorba και Aid Delivery Mission, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν υποκινήσει διαμαρτυρίες στους καταυλισμούς και αρνούνται κατηγορίες μερίδας ΜΜΕ περί «ψευτοεθελοντισμού».

Ως αποτέλεσμα των κατηγοριών, εθελοντές έγιναν θύματα έντονων παρενοχλήσεων από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τρίτη, 12 Απριλίου, τρεις εθελοντές που κατευθύνονταν με αυτοκίνητο προς τον καταυλισμό της Ειδομένης προσήχθησαν για «εξακρίβωση στοιχείων», κάτι που έκαναν έτσι και αλλιώς καθημερινά, φτάνοντας στον καταυλισμό.

Στον αστυνομικό σταθμό των Ευζώνων έψαξαν το αμάξι τους, όπου βρέθηκε μικρό μαχαίρι, το οποίο χρησιμοποιούν για το τσάι που ετοιμάζουν σε σκηνή, προσθέτοντας φρεσκοκομμένη πιπερόριζα.

Βία και απειλές
Εθελόντρια, μέλος της ομάδας, εξαναγκάστηκε με τη βία να βγάλει όλα της τα ρούχα για να της γίνει «έλεγχος», και πάλι χωρίς καμιά εξήγηση, ενώ τους αφαιρέθηκαν τα τηλέφωνα.

Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου χτυπήθηκε, προστίθεται στην ανακοίνωση, μετά του έβαλαν χειροπέδες και οδηγήθηκε σε ξεχωριστό δωμάτιο από τέσσερις αστυνομικούς, όπου άρχισαν να τον απειλούν με περισσότερη βία, ενώ οι σύντροφοί του άκουγαν από το διπλανό δωμάτιο.

Έκτοτε έχει μεταφερθεί στο Κιλκίς όπου επρόκειτο να παραμείνει κρατούμενος, τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Καμιά αιτιολογία δεν έχει δοθεί για τη βίαιη κράτηση και τον βασανισμό του.

Την ίδια μέρα (12-04-16), σταμάτησαν και άλλα οχήματα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και εθελοντές προσήχθησαν στον αστυνομικό σταθμό και ανακρίθηκαν με διαφορετική ένταση εκφοβισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου