Ολλανδία- Εurogroup. Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ρέγκλινγ, Κερέ

Την πεποίθηση ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία» σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ) και ότι τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθεί λύση για τη νομοθέτηση ενός «εφεδρικού πακέτου μέτρων» (2% του ΑΕΠ), το οποίο θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας των εργασιών του χθεσινού Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχει μια «ισχυρή και παραγωγική συνεργασία», μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών. Αν συμφωνήσουμε στο συνολικό πακέτο μέτρων και στο εφεδρικό θα μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στο «εφεδρικό πακέτο μέτρων», ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρέπει να είναι «αξιόπιστο», να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν. «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να συμφωνήσουμε πώς θα γίνει αυτό», πρόσθεσε. «Είναι απλώς ένα επιπλέον πακέτο ασφαλείας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogorup και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, θα σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι νομικά εφικτό.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων και έδωσε εντολή στους εμπειρογνώμονες των θεσμών να προετοιμάσουν «πιθανές λύσεις». «Είναι αναγκαία αυτή η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε ο πρόεδρος του σώματος των υπουργών χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ενδεχόμενη «πολιτική συμφωνία» για το χρέος «πολύ σημαντική και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη». Ωστόσο, ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η μορφή αυτής της συμφωνίας, αν θα αφορά συγκεκριμένα μέτρα ή μια «υπόσχεση» των δανειστών ότι θα επιληφθούν του ζητήματος στο μέλλον εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Απέκλεισε όμως και πάλι το «κούρεμα» και σημείωσε ότι θα πρόκειται για μέτρα που θα αφορούν περίοδο πολύ μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.Για το ίδιο ζήτημα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τώρα θα ξεκινήσει η «εργασία» πάνω στην «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν «όταν χρειαστεί», εφόσον έχουν «ολοκληρωθεί» τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και στη βάση «ρεαλιστικών προβλέψεων» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η ίδια χαιρέτισε τη συμφωνία των θεσμών ως προς την ανάγκη νομοθέτησης ενός πακέτου εφεδρικών μέτρων, ενώ ξεκαθάρισε πως πρέπει αυτά τα μέτρα να είναι αξιόπιστα.

Αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή και παρουσιάζουν μια πιο ευνοϊκή εικόνα για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως ναι μεν είναι «θετικά», ωστόσο η Eurostat «συχνά» αναθεωρεί τέτοια στοιχεία.Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο προσδιορισμός ενός εφεδρικού πακέτου μέτρων προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας είναι ο ESM και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρει λύσεις για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές επιλογές, όπως η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, όμως όλοι στο Eurogroup αποκλείουν το ονομαστικό «κούρεμα». «Ελπίζω όλες αυτές οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα, γιατί η κατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στενεύει», τόνισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.Τέλος, το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ συμφώνησε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκεται κοντά, σημειώνοντας ότι αυτό θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα τονώσει την εμπιστοσύνη την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επετεύχθη στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΚΤ στηρίζει τεχνικά κάθε συζήτηση για περαιτέρω μέτρα που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου