Η επιστολή Τσίπρα με τα δυο ερωτήματα προς την Κριστίν Λαγκάρντ

Δυο ερωτήματα θέτει ο Έλληνας Πρωθυπουργός προς την επικεφαλής του ΔΝΤ στην επιστολή που έστειλε χθες Σάββατο και στον απόηχο των διαρροοών μέσω Wikileaks που αφορούν μυστικές συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου και αποδεικνύουν εξωθεσμικές μεθοδεύσεις προκειμένου να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη χώρα.
Στο πρώτο ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας ερωτά την Λαγκάρντ αν αυτές οι πρακτικές που αποκαλύπτονται αποτελούν κεντρικές επιλογές του ΔΝΤ και στο δεύτερο, αν και κατά πόσο, μετά από αυτές τις εξελίξεις, μπορεί η χώρα να εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται «καλή τη πίστη» με το Ταμείο, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει εμμέσως την επιθυμία του για μια επικοινωνία μαζί της για το θέμα.

Την επιστολή φέρνει στο φως η Huffington Post Greece: 

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.

Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.

Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου