Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης μέχρι τις 30 Μαΐου

Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης με την προειδοποίηση προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες ότι αν δεν μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές δεν θα ανανεωθεί η εξάμηνη άδεια παραμονή τους στη χώρα εξετάζει η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε κλειστές συσκέψεις για το θέμα στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων και της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το Έθνος, στους συμμετέχοντες των συσκέψεων μεταφέρθηκε η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος άμεσα στο θέμα της Ειδομένης και τους ζητήθηκε η συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο ο άτυπος καταυλισμός να πάψει να υφίσταται μετά τις 30 Μαΐου.

Όπως έγινε ξεκάθαρο, σκοπός δεν είναι η αποσυμφόρηση ή «αποσυμπίεσή» του, όπως αναφερόταν συχνά το προηγούμενο διάστημα, αλλά η πλήρης κατάργησή του.

Ο Γ. Μουζάλας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη, στον οποίο μετέφερε πως «οι πρόσφυγες της Ειδομένης έχουν ήδη αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλά είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς», όπως είπε στο «Πρακτορείο» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση Κοτζιά

Την ίδια ώρα, ευθύνες και σε ορισμένες ΜΚΟ για την Ειδομένη έχει επιρρίψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Είπε ότι και για την Ειδομένη τα λεφτά τα παίρνουν διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στον σχεδιασμό που έχουν συμφωνήσει αλλά και επιβάλλεται να υλοποιηθεί.

«Οι ΜΚΟ και εδώ στην Ελλάδα κάνουν εξαιρετική δουλειά και μάλιστα έχουν σώσει πολύ κόσμο. Υπάρχουν όμως λίγες, καμιά φορά και με μεγάλη κινητικότητα, που έχουν μετατρέψει σε μπίζνα το προσφυγικό», είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου