Την έξοδο δείχνει στον Νταβούτογλου ο Ερντογάν

Σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται πως δείχνει την έξοδο στον πρωθυπουργό.
Πρόεδρος και πρωθυπουργός συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης και παρά το ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας της, ο Νταβούτογλου οδηγείται προς την έξοδο. 

Σήμερα Πέμπτη συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).


Έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι στις 22 Μαΐου θα γίνει έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος ηγέτης.

Μάλιστα, ένα από τα ονόματα που έχουν αρχίσει έντονα να κυκλοφορούν στην Άγκυρα είναι του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σήμερα κατέχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ενέργειας.


Προεδρικό σύστημα

Ο -επονομαζόμενος και σουλτάνος- Ερντογάν θέλει ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα, «όχημα» για τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του. Ένα τέτοιο σύστημα θέτει τον πιο ήπιο και πρώην διπλωμάτη Νταβούτογλου στο περιθώριο.

Τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν αφαίρεσε από τον Νταβούτογλου την αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Με την απόφαση αυτή μειώθηκε η ικανότητα του πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος και παράλληλα ενισχύθηκε η επιρροή του Ερντογάν.

Οι σχέσεις με την ΕΕ 


Η απομάκρυνση Νταβούτογλου έρχεται και σε άλλη κρίσιμη στιγμή: την ώρα που η Κομισιόν φαίνεται να δίνει «πράσινο» φως για κατάργηση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, επιτυχία που ο Ερντογάν θέλει να καρπωθεί μόνο ο ίδιος.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργός ανακοίνωσα αυτό που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2016», είπε πρόσφατα ο Ερντογάν. «Δεν καταλαβαίνω γιατί το να επισπεύδεται τέσσερις μήνες παρουσιάζεται ως νίκη. Είμαι λυπημένος από την παρουσίαση μικρών πραγμάτων ως κάτι μεγαλύτερο», πρόσθεσε θέλοντας να μειώσει τη συνεισφορά του Νταβούτογλου.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την προσφυγική κρίση υπήρξε έργο του Νταβούτογλου και το μέλλον της προοιωνίζεται αβέβαιο χωρίς τον ίδιο στην πρωθυπουργία.

Το «δίλημμα»


Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη και πολιτικό σχολιαστή Sinan Ulgen, οι δύο ηγέτες είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν ένα «θεμελιώδες δίλημμα».

«Τελικός στόχος του Ερντογάν ήταν να συγκεντρώσει την υποστήριξη του λαού προκειμένου να κάνει τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Τελικός στόχος του Νταβούτογλου ήταν να εδραιώσει τη δική του δύναμη και να γίνει ένας πετυχημένος πρωθυπουργός».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου