Φορο-καταιγίδα για να κλείσει το πακέτο των 5,4 δισ.

Καταιγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων προβλέπει το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, φέρνοντας έξτρα φόρους ακόμα και στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Το πακέτο των έμμεσων φόρων, το οποίο θα πρέπει επίσης να περάσει τη δοκιμασία του Κοινοβουλίου, φτάνει στην πλήρη απόδοσή του, το 2018, στα 1,719 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Θα αρχίσει να αναπτύσσεται από τον ερχόμενο Ιούνιο, είναι εμπροσθοβαρές και δεν αφήνει σχεδόν κανέναν έμμεσο φόρο στο απυρόβλητο. Από ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έως τον καφέ, το Ίντερνετ, τη συνδρομητική τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.


Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων
Τον λογαριασμό των νέων μέτρων που βρίσκονται καθ' οδόν αποκαλύπτει η έκθεση συμμόρφωσης με τις προβλέψεις του Μνημονίου, η οποία φέρει την υπογραφή της Κομισιόν. Το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Προβλέπει έξτρα μέτρα με στόχο απόδοση εσόδων 575 εκατ. ευρώ το 2016, 1,553 δισ. ευρώ το 2017 και 1,719 δισ. ευρώ το 2018, τα οποία είναι:

Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου 2016 (450 εκατ. ευρώ).
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, κηροζίνη, φυσικό αέριο και υγραέριο (Ιούνιος 2016).
Αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ με αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα (Ιούνιος 2016).
Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση απαλλαγών ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών (Ιούνιος 2016).
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης (50%) που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα (Ιούνιος 2016).
Αύξηση φόρων σε τσιγάρα και καπνό (Ιούνιος 2016).
Επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ (1η Ιανουαρίου 2017).
Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων δωματίων άνω των δύο κλειδιών (1η Ιανουαρίου 2017).
Επιβολή φόρου με συντελεστή 5% στους λογαριασμούς Ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλιος 2016).
Αύξηση φόρου στα επενδυτικά οχήματα - UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies (Ιούλιος 2016).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου