Άκαρπη η προσπάθεια για κατάθεση πρότασης μομφής στη Γαλλία

«Στο κενό» έπεσαν οι προσπάθειες των «ανταρτών» του Σοσιαλιστικού κόμματος και των κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών ώστε να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης και του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθεί.
Ενώ το συντηρητικό κόμμα (196 βουλευτές) συγκέντρωσε με άνεση από την Τρίτη τις 58 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση πρότασης μομφής, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Πέμπτη, οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων μπόρεσαν να συγκεντρώσουν 56 υπογραφές στο δικό τους κείμενο.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται «περισσότεροι από 30» Σοσιαλιστές βουλευτές (εκ των 285) είπε ένας εκ των κοινοβουλευτικών - ανταρτών που πρωτοστάτησαν, ο Λοράν Μπομέλ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς.

Το κείμενο προς ψήφιση υπέγραψαν επίσης δέκα βουλευτές των Οικολόγων Πρασίνων (εκ των 17) οι οποίοι επίσης δεν θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της συντηρητικής παράταξης.

Αντιθέτως οι δέκα βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς (κομμουνιστές και σύμμαχοί τους) θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς, «το μοναδικό εργαλείο», σύμφωνα με τους ίδιους, προκειμένου να επιτευχθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί.

Αυτή η μεταρρύθμιση, που έχει οδηγήσει στους δρόμους χιλιάδες πολίτες στο πλαίσιο μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας τους τελευταίους δύο μήνες, κινδύνευε να καταψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση εξαιτίας της αντίθεσης των κομμάτων της Δεξιάς και τμήματος της Αριστεράς.


Το «όπλο» της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς προτίμησε να αποφύγει την πρόκληση και προέταξε το ζήτημα της εμπιστοσύνης: ένα όπλο που προβλέπεται από το Σύνταγμα, στην περίπτωση που καμία πρόταση μομφής δεν υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, το νομοσχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί.

Η άρνηση των «ανταρτών» να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των συναδέλφων τους της Δεξιάς στερεί κάθε πιθανότητα έγκρισης της πρότασης μομφής. Εντούτοις η «εξέγερσή» τους κατά του νομοσχεδίου το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, κλονίζει το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο, αποδυναμώνει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση Μπρουνό Λε Ρου χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους «σοβαρή», ενώ ορισμένοι βουλευτές αξίωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των «ανταρτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου