DW: Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετά την εμπλοκή της ελεύθερης βίζας

Σε ναυάγιο δείχνει να οδηγείται η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων μετά την παραπομπή «στις καλένδες» του θέματος της ελεύθερης βίζας στους τούρκους πολίτες, κάτι που, σύμφωνα με τη DW, δείχνει να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος και στην ίδια τη γερμανίδα Καγκελάριο που τώρα δείχνει να χρεώνεται το κόστος της συγκεκριμένης «λάθος επιλογής»
Η Deutsche Welle αναφέρεται συγκεκριμένα στη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη των Γιούνκερ και Σουλτς όπου μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ θα συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό φόρουμ στο υπουργείο Εξωτερικών,που διοργανώνεται από τη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία και την τροπή που έλαβαν οι εξελίξεις όσον αφορά τηνεμπλοκή της απελευθέρωσης της βίζας, εκτιμώντας πως το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα που δείχνει να δυναμιτίζει την όλη συμφωνία, δεν μπορεί παρά να μονοπωλήσει τις μεταξύ τους συζητήσεις.

Μετά από αυτό, οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι «δεν υπάρχουν πλέον επιλογές διαθέσιμες ώστε να διασωθεί η συμφωνία, καθώς η άρση των θεωρήσεων Σένγκεν αποτελεί ένα παλιό και πάγιο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα βλέπει ένα ναυάγιο της συγκεκριμένης συμφωνίας και κάνει λόγο για ένα «μεγάλο κίνδυνο» από ένα ενδεχόμενο διακοπής της επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία και την επανεκκίνηση μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και, μέσω αυτής, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στο πολιτικό κόστος για την ίδια τηn Άνγκελα Μέρκελ:

«Η αποτυχία θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο που επί μήνες πόνταρε στην «ευρωπαϊκή λύση» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και στο ρόλο – κλειδί της Τουρκίας.

Για την Ελλάδα θα αποτελούσε σενάριο τρόμου η άφιξη χιλιάδων προσφύγων καθημερινώς στα νησιά, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, και με κλειστή την βαλκανική οδό. Θα οδηγούσε τη χώρα στο χάος ακόμη κι αν η ΕΕ πολλαπλασίαζε τη βοήθεια που δίνει στη χώρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου