Χιλιάδες στους δρόμους της Μαδρίτης στην επέτειο των «Αγανακτισμένων»

«Αγανακτισμένοι, ενωμένοι ή ηττημένοι» φώναξαν χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μαδρίτης την Κυριακή, σε κινητοποιήσεις για την πέμπτη επέτειο από τη γέννηση του κινήματος των «Αγανακτισμένων».
Το «15-Μ», ήτοι «15η Μαίου», η πρώτη δηλαδή ημέρα μιας κινητοποίησης που έμελλε να εξελιχθεί στο κίνημα των Αγανακτισμένων «είναι ένα κίνημα των ανθρώπων της βάσης» τόνισε από την πλευρά του ο Λορένθο Ιγκουέρας, ένας 52χρονος δημιουργός ντοκιμαντέρ. Πριν από τη γέννηση του κινήματος, «δεν είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό που είμαστε: ικανοί να σκεφτόμαστε και να αντιδράμε» επισήμανε.

Ήταν «η αφύπνιση των πολιτών που υπέφεραν εδώ και χρόνια μόνοι τους- σαν να επρόκειτο για ατομικά βάσανα κι ευθύνες, από τις επιπτώσεις μιας καταστροφικής κρίσης» έγραψε σε άρθρο της στην εφημερίδα El Pais η Ρίτα Μαέστρε, εκπρόσωπος τύπου της δημαρχίας της Μαδρίτης, που διοικείται από το 2015 από μια πλατφόρμα πολιτών την οποία εν μέρει συνθέτουν εκπρόσωποι των Αγανακτισμένων.

«Το κίνημα διαδόθηκε» σημείωσε η Αλίθια Ορτέλς, νοσοκόμα και ακτιβίστρια του κόμματος των Αγανακτισμένων, του Podemos. «Ήμασταν σαν ζόμπι, απόλυτα απαθείς. Αυτό υπήρξε μια κινητοποίηση που βοήθησε τους πολίτες να θέσουν τα ερωτήματά τους».

Η επέτειος του κινήματος εορτάστηκε επίσης με συγκεντρώσεις στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, την οποία είχαν καταλάβει οι Αγανακτισμένοι για ένα διάστημα πολλών εβδομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου