Φόροι 1,8 δισ. ευρώ κι ερωτηματικά πριν το Eurogroup

Πακέτο φόρων 1,8 δισ. ευρώ που θα ξεκινάει να εφαρμόζεται από 1η Ιουνίου φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, με σκοπό να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Τo νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαϊου. Παραμένουν άγνωστες λεπτομέρειες για «κόφτη» και νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Οριστική συμφωνία Ελλάδας και Θεσμών δεν έχει επέλθει ακόμα, ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαίου αξιωματούχο υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός συναίνεσης και του ΔΝΤ, με το οποίο υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφορές, όπως το ύψος του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ εισηγείται η Ευρωζώνη, 2,5% το ΔΝΤ, για το 2018).

Άγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι λεπτομέρειες του «κόφτη», του προληπτικού μηχανισμού λήψης μέτρων που θα περιλαμβάνεται επίσης στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη λίστα τω πιθανών περικοπών θα περιλαμβάνονται:

Μισθοί
Συντάξεις
Επιδόματα
Κονδύλια δαπανών ΟΤΑ
Κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές
Μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια του Δημοσίου
Κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που αναμένεται να αναλάβει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου για πώληση.


Οι 11 τομείς που αγγίζουν οι νέοι φόροι
Όσον αφορά το νέο «κύμα» φόρων που θα φέρει το νομοσχέδιο, αυτό θα πλήξει 11 τομείς της καθημερινής ζωής, σύμφωνα με τα «Νέα». Η αρχή αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, όταν και προβλέπεται να αυξηθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% με στόχο πρόσθετα ετήσια έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

Αυτοκίνητα

Από την ίδια ημερομηνία έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Στα καινούρια αυτοκίνητα με σχετικά μικρή λιανική τιμή, εκπρόσωποι των εισαγωγέων διαβλέπουν, με βάση τις έ ως τώρα πληροφορίες, περιθώρια μείωσης των τελών ταξινόμησης της τάξης των 400 ευρώ. Αυτά, για ΙΧ έως 14.000 ευρώ. Στα ακριβότερα μοντέλα όσο αυξάνονται οι ρύποι, έρχονται επιβαρύνσεις, όπως άλλωστε συνολικά και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Καύσιμα

Σε 15 μέρες από την 1η Ιουνιου έρχεται και ένα νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων ακυρώνοντας μέρος των ευεργετικών συνεπειών για τους καταναλωτές από τις μειωμένες διεθνείς τιμές. Οι επιβαρύνσεις ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου φτάνουν τα 8 λεπτά το λίτρο ενώ στο υγραέριο – αν περάσει η προτεινόμενη εξίσωση του ΕΦΚ, στα 330 ευρώ ανά τόνο – η επιβάρυνση αγγίζει τα 25 λεπτά. Στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν προτάσεις οι αλλαγές στους φόρους των καυσίμων να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017 πρακτικά όμως κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο αν ψηφιστούν τώρα οι διατάξεις.

Μπύρα
Ακριβότερη γίνεται και η μπίρα από την 1η Ιουνίου όπως και τα οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα ενώ ακριβαίνει και ο καφές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι αυξήσεις στα καφενεία ενδέχεται να ξεπεράσουν το 20%.

Τσιγάρα

Από την Πρωτοχρονιά έρχονται και δύο νέα τέλη να αυξήσουν τον μηνιαίο πονοκέφαλο που προκαλούν οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά, ενώ ακριβαίνουν για μια ακόμη φορά τα τσιγάρα. Επιβαλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ύψος του θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Πρακτικά λοιπόν, μια συσκευασία 10 m θ έχει αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης κατά 1 ευρώ. Στο κανονικό τσιγάρο, η επιβάρυνση στο πακέτο κατά τους υπολογισμούς στελεχών της κυβέρνησης θα ξεκινά από τα 22 λεπτά. Στα τσιγάρα, η αύξηση της λιανικής τιμής εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα αρχίζει από το μισό ευρώ ανά πακέτο, διευρύνοντας το λαθρεμπόριο.

Σταθερή τηλεφωνία

Η σταθερή τηλεφωνία θα επιβαρυνθεί με ένα νέο τέλος 5% επί του λογαριασμού προ ΦΠΑ.

Συνδρομητική τηλεόραση

Το «προνόμιο» της συνδρομητικής τηλεόρασης θα επιβαρύνεται με έξτρα φόρο 10% επί του λογαριασμού και πάλι προ ΦΠΑ.

Καφές

Νέος φόρος εισαγωγής ο οποίος θα κυμαίνεται από τα 2 έως και 4 ευρώ ανά κιλό και θα κλιμακώνεται ως εξής: για τον μη καβουρδισμένο καφέ φόρος 2 ευρώ ανά κιλό, για τον καβουρδισμένο 3 ευρώ ανά κιλό και για τον στιγμιαίο φόρο 4 ευρώ ανά κιλό.

Ξενοδοχεία-Ενοικιαζόμενα

Το παζλ συμπληρώνεται επί του παρόντος με την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την Πρωτοχρονιά του 2018.


Επιβολή φόρου στις εταιρίες επενδύσεων real estate, portfolio management κ.λπ. από 1ης Ιουλίου.

Τυχερά παιχνίδια

Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών από 30% σε 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου