Αιχμές Κοτζιά κατά αξιωματούχων του τουρκικού στρατού

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «πηγάζουν από μερίδα της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε να μην μπλεχτεί «στη μάχη εξουσίας» που διαδραματίζεται στην Τουρκία.
«Η χώρα υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική σταθερή στις “κόκκινες γραμμές” της. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα. Στην Τουρκία διεξάγεται μία σκληρή μάχη εξουσίας, η Ελλάδα είναι προσεκτική, προκειμένου να μην καταστεί μέρος του προβλήματος», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι προκλήσεις στο Αιγαίο πηγάζουν από μερίδα της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος» λόγω της «αναβάθμισης του ρόλου του στρατού, τόσο στο εσωτερικό, για την αντιμετώπιση του κινήματος Γκιουλέν και των Κούρδων, όσο και στο εξωτερικό, Ιράκ και Συρία, και της επανεμφάνισης των Ένοπλων Δυνάμεων να διαμορφώνουν αφενός νέους συμβιβασμούς στο συγκρότημα εξουσίας και αφετέρου να καταγράφουν απαράδεκτες συμπεριφορές εκτός διεθνούς δικαίου». Προσθέτει επίσης ότι «κατά την περίοδο πρωθυπουργίας και προεδρίας της Τουρκίας από τον κ. Ερντογάν, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. Όμως, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο ακόμα και από λάθος».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ξεκαθάρισε πως «παρά τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, θα πρέπει να βρίσκουμε δρόμους συνομιλίας και συνεννόησης με την τελευταία», ενώ κάλεσε την ΕΕ «να καταλήξει ποια αρχιτεκτονική ασφάλειας επιθυμεί για την ευρωπαϊκή ήπειρο στον 21ο αιώνα: Θα είναι μια αρχιτεκτονική ενάντια στη Ρωσία ή με τη Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου