Στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του ΟΗΕ

Με τα βλέμματα στραμμένα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Η διμερής συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα έχει ομιλίες και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:

Το πρόγραμμα ξεκινά με την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center). Εν συνεχεία, πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γγ του ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου. Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15. Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού".

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου