Συμπληρωματικό μνημόνιο προαναγγέλλει η Κομισιόν

«Με συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος», επισημαίνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της για τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας. Η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, προστίθεται.
«Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης (7,5 δισ. ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσθέτει:

«Με συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος»,


Προαπαιτούμενα και «κόφτης»

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup στην οποία παραπέμπει και η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία προς το παρόν έχουν «αστερίσκους».

Τα προαπαιτούμενα αυτά σχετίζονται με το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον «κόφτη» δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της 2ης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες «προσαρμογές» στο μνημόνιο (πχ εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κλπ) θα περιέχονται στο «συμπληρωματικό μνημόνιο», προσχέδια του οποίου είχαν δει τις προηγούμενες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και πλέον οδεύει προς οριστικοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου