Προσφυγική κρίση όπως την βλέπουν στα κέντρα των αποφάσεων-ντοκιμαντέρ-

Η χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο: Oι Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν τα 4εκ. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της σύγκρουσης στη χώρα ξεπέρασε τα 4.000.000. Πρόκειται για τη χειρότερη προσφυγική κρίση από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκρουση εισέρχεται πλέον στο 5o έτος της. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις και περισσότεροι από 12.200.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια ώστε να διασωθούν.Για τους νέους από τη Συρία, η σύγκρουση έχει διπλό κόστος. Οι νεαροί Σύριοι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ακόμα και αν έχουν τα προσόντα. Στη χώρα τους, χιλιάδες Σύριοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, να βρουν δουλειά, να κάνουν οικογένεια, αλλά είναι απλά αδύνατο.

Η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων. Στο Λίβανο, οι Σύριοι πρόσφυγες ανέρχονται στο 1/4 του συνολικού πληθυσμού! Οι χώρες αυτές έχουν αυτή τη στιγμή τεράστιες ανάγκες για σχολεία, νοσοκομεία, αποθέματα νερού και άλλες δημόσιες παροχές. Ωστ'οσο για πρώτη φορά το 2015 η κρίση χτυπά την πόρτα της ΕΥρώπης

Πως βλέπουν όμως στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ντοκιμαντέρ "Προσφυγική κρίση-Με το βλέμμα της Ευρώπης" καταγράφει την εικόνα σε 'ολα τα μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου