Τα αποτελέσματα του Eurogroup στον γερμανικό Τύπο

Τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup σε ό,τι αφορά την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους και τον μηχανισμό μέτρων «έκτακτης ανάγκης», απασχολούν και σήμερα το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

Τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup σε ό,τι αφορά την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους και τον μηχανισμό μέτρων «έκτακτης ανάγκης», απασχολούν και σήμερα το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

Για «θετικά μηνύματα από το Eurogroup» κάνει λόγο η Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, το δημοσίευμα της οποίας αναφέρεται σε διάχυτη αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει οριστικά στις 24 Μαΐου. «Παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε με αφετηρία το έκτακτο Eurogroup. Ωστόσο, η χρονική διάρκεια των συζητήσεων χωρίστηκε σε 3 φάσεις σε μια προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο περιγράφει ως «σαλαμοποίηση» τον τρόπο που επελέγη για την έναρξη της συζήτησης, σχετικά με το χρέος και επισημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά μέχρι τις 24 Μαΐου, ενδέχεται να αποδεσμευτεί τον Ιούνιο η πρώτη δόση των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Προηγουμένως θα πρέπει να δοθεί η έγκριση από πολλά εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό. Απομένουν 14 ημέρες σκληρής δουλειάς σε επίπεδο Εuro Working Group για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της συμφωνίας στις λεπτομέρειές του, δεδομένου ότι ο διάβολος κρύβεται ακριβώς στις λεπτομέρειες» καταλήγει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «η χώρα πρέπει πραγματικά να ματώσει, ώσπου οι πιστωτές ξανανοίξουν το πορτοφόλι τους, το καλοκαίρι» και σημειώνει ότι «χρήμα υπάρχει μόνο έναντι πόνου». Το ελληνικό δράμα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς έξι χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν οδήγησαν σε αλλαγές προς το καλύτερο. «Σε έξι χρόνια η κρίση δεν έχει λυθεί, αλλά, αντιθέτως, έχει θεσμοθετηθεί - με δραματικές συνέπειες» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι χωρίς συμφωνία των πιστωτών η πολιτική στην Αθήνα δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα. «Τόσο ετεροπροσδιορισμένη όσο σήμερα δεν υπήρξε η χώρα ποτέ» αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους της, το νωρίτερο το 2018. «Οι υπουργοί Οικονομικών επαινούν την Ελλάδα για το νέο πακέτο λιτότητας - και παραμένουν σκληροί. Όλα αυτά οδηγούν σε μια παράδοξη κατάσταση. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επενδύσει τόσα χρήματα η ΕΕ - και τόσο λίγη εμπιστοσύνη (...) Και χωρίς εμπιστοσύνη στη χώρα ακόμη και οι σκληρότερες και καλύτερες μεταρρυθμίσεις είναι μάταιες» καταλήγει ο αρθρογράφος της SZ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου