Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους

Νομοσχέδιο για την αύξηση των έμμεσων πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Αθήνας με τους θεσμούς. Το συνολικό πρόσθετο βάρος για τους φορολογούμενους ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,65 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, προβλέπεται:



Αύξηση από την 1η Ιουλίου του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η οποία εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα επιφέρει ανατιμήσεις σε εισιτήρια μεταφορών, ηλεκτρικά είδη, τυποποιημένα τρόφιμα, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, καύσιμα.
Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα της τάξης των 8 έως 10 λεπτών ανά λίτρο αμόλυβδης και άλλων 3 έως 5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Αντίστοιχα αυξάνεται και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο, καθώς και στο υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο.
Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και κατά 1 ευρώ το πακέτο.
Αύξηση ειδικού φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ που ισχύει στα Δωδεκάνησα.
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου.
Φόρος στα επενδυτικά οχήματα από την 1η Ιουλίου.
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Τέλος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία και 0,50 στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου