Η CIA εμπλέκεται στη σύλληψη Μαντέλα, λέει πρώην πράκτορας

Ένας πρώην πράκτορας της CIA αποκάλυψε στην εφημερίδα Sunday Times πως ήταν ο ίδιος που συνέβαλε καθοριστικά στην σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική το 1962. «Ήταν ο πιο επικίνδυνος κομμουνιστής έξω από την Σοβιετική Ένωση», υποστήριξε.
Ο Ντόναλντ Ρίκαρντ ήταν εκείνη την εποχή υποπρόξενος των ΗΠΑ στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής και εργαζόταν μέχρι το 1978 για λογαριασμό της CIA. Όπως αποκάλυψε στον Βρετανό σκηνοθέτη Τζον Ίρβιν, ο ίδιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε να συλληφθεί ο Νέλσον Μαντέλα το 1962, δίνοντας στην νοτιοαφρικανική αστυνομία, πληροφορίες για τις μετακινήσεις του. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική Sunday Times, ο Ρίκαρντ μίλησε στον Τζον Ίρβιν τον περασμένο Μάρτιο, δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, με τον σκηνοθέτη να μαγνητοφωνεί τη συνέντευξη για τις ανάγκες της δουλειάς του. Ο Ίρβιν σκηνοθέτησε την ταινία Mandela's Gun που πρόκειται να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών.

Όπως του αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της CIA Ντόναλντ Ρίκαρντ, ο Μαντέλα είχε φύγει από το Γιοχάνεσμπουργκ για να πάει στο Ντέρμπαν. Ανακάλυψα πότε θα κατέβαινε και πώς θα πήγαινε εκεί. «Η εμπλοκή μου έγινε σε αυτό το σημείο και εκεί συνελήφθη ο Μαντέλα, είπε ο Ρίκαρντ, χωρίς να εξηγήσει το πώς γνώριζε τις κινήσεις του μετέπειτα προέδρου της Νοτίου Αφρικής». 

«Ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν παρά τη θέλησή τους και τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα» υποστήριξε ο Ρίκαρντ, για να συμπληρώσει «Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού και αυτό έπρεπε να σταματήσει, κάτι που σήμαινε ότι ο Μαντέλα έπρεπε να συλληφθεί. Εγώ έβαλα τέλος σ' αυτό».

Ο Τζέιμς Σάντερς, σε άρθρο του, υποστηρίζει πως ο Ίρβιν του ζήτησε να ερευνήσει τα διαθέσιμα στοιχεία για την σύλληψη του Μαντέλα, ενώ επιβεβαιώνει πως ο σκηνοθέτης ταξίδεψε στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους για να μιλήσει με τον πρώην πράκτορα της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου