EUROGROUP-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:LIVE: Αναγκαία η νομοθέτηση του «κόφτη», λέει ο Ντάισελμπλουμ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης - Xαιρετίζει το πακέτο μέτρων το Eurogroup, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις - Οριστικοποίηση της συμφωνίας, βλέπει μέσα επόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού - Πιθανό νέο Euroworking Group την ΠέμπτηΣυμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου θέλουν Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup , αφού ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην αποψινή συνεδρίαση - Μία πρώτη συζήτηση για το χρέος θα γίνει σήμερα, όπως επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας, ωστόσο ότι δεν αναμένεται σήμερα κατάληξη - Δεν περιμένει συμφωνία σήμερα ούτε ο Β. Σόιμπλε - Προς τη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση για τα προαιρετικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί.Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ πριν την έναρξη του Eurogroup (Βίντεο)


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θέλει μία συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους στις 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της προσεχούς προγραμματισμένης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

"Οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι (...) Θα μιλήσουμε γι' αυτό μαζί τους", πρόσθεσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015 που υιοθετήθηκε το σχέδιο αρωγής, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτής της έκτακτης συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Δηλώσεις Μοσχοβισί


Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που επιδέχεται βελτιώσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τα κράτη-μέλη, δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Χρειάζεται μια συζήτηση ειλικρινής και ανοιχτή», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία για την Ελλάδα.

"Αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν", δήλωσε ο Μοσκοβισί.


Ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα διαπίστωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση για τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μισέλ Σαπέν: Η Αθήνα «τήρησε τις δεσμεύσεις της» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα "τήρησε τις δεσμεύσεις της", μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης."Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της", δήλωσε ο υπουργός καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες γι' αυτή την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

"Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση (...) έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος", υπογράμμισε. "Ψήφισε και υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που είναι απολύτως σημαντικά".

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, το Eurogroup οφείλει να ξεκινήσει απ' αυτές τις βάσεις ώστε "να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο η πραγματική προσπάθεια των Ελλήνων σε όραμα πολλών ετών που να τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα".
Λουίς ντε Γκίντος: Eλπίδα για τον συγκερασμό των θέσεων Κομισιόν και ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος ελπίζει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.«Συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας


Το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος»Κοτζιάς: Είμαστε προσηλωμένοι στο όραμα της Ευρώπης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στο όραμα μιας Ευρώπης που πρυτανεύει η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σταθερά προσηλωμένη στο όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα, αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια Ευρώπη που δεν θα περιορίζεται σε κυρώσεις και τιμωρητικές πολιτικές, αλλά για μια Ευρώπη όπου θα πρυτανεύουν η δημοκρατία, η θεσμική ισοτιμία, η κοινωνική δικαιοσύνη.


B. Σόιμπλε: « Δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις».


«Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας...Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.Λιθουανός ΥΠΟΙΚ: Να προχωρήσουμε σε ζητήματα ουσίας

Αναμένω από τους θεσμούς εις βάθος επεξεργασία της κατάστασης, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ζητήματα ουσίας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέουςΗ δήλωση του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ:«Κανείς δεν θέλει σειρά συναντήσεων που δεν οδηγούν πουθενά»
«Το χάσμα ανάμεσα σε ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ό, τι αφορά την Ελλάδα γεφυρώνεται. Η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους θα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο». Σύμφωνα με τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν, αναμένεται να υπάρξει πρόοδος αλλά όχι συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. 


Πλάνα μέσα από την συνεδρίαση (round table)
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου