Eurogroup για τη δόση, χωρίς συμφωνία για το χρέος

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επικυρώσει σήμερα Τρίτη το Eurogroup, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα είναι μεταξύ 9 έως 11 δισ. ευρώ - Αγεφύρωτο το χάσμα, όσον αφορά την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους.
Την αισιοδοξία τους για την έκβαση του Eurogroup εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη.

Θετικό μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση αναμενόταν μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, δεδομένης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή.

Το EwG αναμενόταν να διαπιστώσει και τυπικά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών, ενώ η Κομισιόν θα κατέθετε το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report).


Χάσμα για το χρέος
Ωστόσο, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα όσον αφορά το χρέος. Σταθερές οι θέσεις μας για το χρέος και το ΔΝΤ, διαμήνυσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζοντας τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους. 

Από την πλευρά του ο ESM προτείνει μέτρα, όπως την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

Σαφές μήνυμα για το ελληνικό χρέος έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμμένοντας στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και του παγώματος των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου