Πρωθυπουργική πρόταση για απλή αναλογική με διατήρηση του πλαφόν του 3%

Απλή αναλογική με διατήρηση του πλαφόν του 3% και δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό να επωφελείται ενός μπόνους κάποιων εδρών εφόσον υπερβεί το 40%, προβλέπει η πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο διάλογος για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο ξεκινά σήμερα, Τρίτη, με το ραντεβού Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμμένου και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Ν.Μιχαλολιάκου.

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να προσφέρει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Ο Α. Τσίπρας θα επιδιώξει να καταδείξει αφενός ότι η ΝΔ δεν συναινεί και αφετέρου ότι τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται θετικά σε ένα σύστημα με κατεύθυνση την απλή αναλογική, επομένως θα μπορούσαν και να το ψηφίσουν στη Βουλή για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.


Επικύρωση από την Κεντρική Επιτροπή
Τυπικά, πάντως, η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να επικυρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης Παρασκευής επί της ουσίας συναίνεσε στην πρωθυπουργική πρόταση για σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο ωστόσο θα δίνει τη δυνατότητα χορήγησης μπόνους στον πρώτο για να αποφεύγεται η ακυβερνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου