Πλησιάζει η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα αντικαταστήσει τη Frontex. Απομένει η έγκριση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου και κατόπιν της Ολομέλειας.
Η Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex, ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, «η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράση άμεσα και καθοριστικά στην διαχείριση των κοινών προκλήσεων».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι ο νέος αυτός οργανισμός θα προσφέρει την «υποστήριξή» του, ενώ θα είναι σε θέση «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά», αν και τα κράτη - μέλη θα μπορέσουν να διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους πάνω στα σύνορα τους.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άρτις Πάμπρικς, έκανε λόγο για πιο αποτελεσματική και υπεύθυνη φύλαξη των συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο υπεύθυνη. Μια αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, γι' αυτό εισαγάγαμε την έννοια ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου