Κριτική των «53+» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Kριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί η τάση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας θέση στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου, με άτυπο σημείωμα προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Οι 53+ στις τάξεις των οποίων βρίσκονται πρωτοκλασάτα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη (Τσακαλώτος, Δρίτσας, Φωτίου κ.α), επισημαίνουν ότι κεντρικό κυβερνητικό καθήκον, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η παραγωγή έργου και υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση «απομακρύνει από αυτό τον κεντρικό στόχο».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση καθώς τα όποια προβλήματα απορρέουν «από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» και υποστηρίζουν ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.


Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι 53+ σηκώνουν τους τόνους στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς σημειώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με την άμεση εκλογή του από το λαό καθώς προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.

«Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια».

Απλή αναλογική

Όσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου θέση της τάσης των 53+ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμένει στην απλή αναλογική και ξεκαθαρίζουν ότι είναι εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλά μειώνουν το μπόνους του πρώτου κόμματος ή «προδικάζουν συμμαχίες».

Την Παρασκευή, πάντως, θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα συζητηθούν τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Οι 53+ θα επιμείνουν στην αναγκαιότητα να τεθούν τα ζητήματα ενώπιον των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης να απασχολήσει το επικείμενο Συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος.

Προειδοποιούν δε, ότι «εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης», αφήνοντας να νοηθεί ότι, σε άλλη περίπτωση, οι βουλευτές που πρόσκεινται στην τάση δεν θα ψηφίσουν.


Κυβερνητική πρωτοβουλία

Οι 53+ εμφανίζονται, μάλιστα, ιδιαίτερα ενοχλημένοι καθώς τόσο το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης όσο και της αλλαγής του εκλογικού νόμου προέκυψαν ως κυβερνητική πρωτοβουλία πιάνοντας «εξαπίνης» την Κουμουνδούρου, που εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που οι 53+ επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους με την κυβέρνηση σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα καθώς είχε προηγηθεί η κάθετη εναντίωσή τους με τη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό η οποία, πάντως, δεν οδήγησε σε καταψηφίσεις στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου