Περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα περιμένουν την τοποθέτησή τους σε δομές φιλοξενίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία μεταφέρουν τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Άρσις» και ζητούν να υπάρξουν οι πολιτικές, αλλά και οι δομές φιλοξενίας που θα συμβάλουν στην ομαλότερη ένταξη των προσφύγων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Άρσις παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. «Είναι μια παγκόσμια ημέρα αφύπνισης που βάζει μεγάλα ερωτήματα και διλήμματα για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα», επισήμανε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Κατερίνα Πούτου. «Η ημέρα αυτή έρχεται λίγο φτωχότερη, γιατί τον τελευταίο χρόνο έχουμε χάσει βασικούς κανόνες δικαίου», πρόσθεσε.

Η κ. Πούτου έκανε λόγο για απουσία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού που φιλοξενείται στην Ελλάδα - και αυτό σε μια συγκυρία, «όπου μας απασχολεί το πάντρεμα της φτώχειας και της προσφυγικής κρίσης. Είναι μια παράξενη σύγκρουση, μέσα στην οποία οι οργανώσεις θα πρέπει να δούνε, πώς θα ρίξουν τις γέφυρες και θα υποστηρίξουν την ελληνική κοινωνία αλλά και τους πρόσφυγες», τόνισε.

Ένα πρώτο βήμα για την ένταξη των προσφύγων θα είναι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους. Η νέα διαδικασία της προκαταγραφής των αιτημάτων ασύλου φαίνεται ότι λειτουργεί, είπε η νομική σύμβουλος της οργάνωσης, Γεωργία Αραπίδου, ωστόσο η ίδια εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για την διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. «Φαίνεται να ξαναδημιουργείται το περίφημο backlog, που βάζει τους ανθρώπους στην αναμονή», πρόσθεσε η κοινωνική λειτουργός, Μαρία Καλδάνη.

Η Άρσις παρέχει μεταξύ άλλων νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους ανήλικους, συνοδευόμενους ή μη, στα κέντρα φιλοξενίας και άλλους χώρους. Όπως εξήγησε η κ. Αραπίδου, υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων που πλήττονται από λανθασμένες καταγραφές. Παλαιότερα αυτό γινόταν από δική τους βούληση, αλλά το τελευταίο εξάμηνο, το φαινόμενο παρατηρείται λόγω της ταχείας καταγραφής προσφύγων στα νησιά. Επίσης, έκανε λόγο για λανθασμένη ιατρική εξέταση προσδιορισμού της ηλικίας που ενέχει σοβαρό ποσοστό λάθους. Σήμερα, οι δομές και οι υπηρεσίες υποστήριξης των ανηλίκων δεν επαρκούν για την προστασία τους, πρόσθεσε η Μαρία Καλδάνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Άρσις, σήμερα περίπου 700 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν στη λίστα του ΕΚΚΑ για να τοποθετηθούν σε εξειδικευμένη δομή φιλοξενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου