Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας


Η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα "ρατσιστικό αρμενικό λόμπι" ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις "γενοκτονία", θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Ανεύθυνες και αβάσιμες αποφάσεις δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε οτι οι εν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε στο Twitter.
Το σχετικό ψήφισμα, που όπως γράφει η Deutsche Welle αναμένεται να ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία, κατατέθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Η γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα και αναγνωρίζεται και ως ένας προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. 

Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως αποκαλύπτεται από ιστορικά ντοκουμέντα η Γενοκτονία ήταν εν γνώσει των Γερμανών, οι οποίοι μάλιστα ενθάρρυναν τους συμμάχους τους Οθωμανούς στην εξόντωση των Αρμενίων καθώς τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους. Το γερμανικό πολιτικό σύστημα της περιόδου είχε επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας γύρω από αυτό το ζήτημα.

Ο μόνος πολιτικός στη Γερμανία που προσπάθησε μάταια να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων ήταν ο σοσιαλιστής Καρλ Λίμπκνεχτ, εκ των ιδρυτών της αριστερής ριζοσπαστικής οργάνωσης «Σπάρτακος» που μετεξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Αντίθετα ο Αδόλφος Χίτλερ είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα την εξόντωση των Αρμενίων για να υποστηρίξει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» είχε πει το 1939.

Στο ψήφισμα που θα ψηφιστεί την Πέμπτη από τη Γερμανική Βουλή, αναφέρεται ότι οι σφαγές και οι πορείες θανάτου το 1915 συνιστούν γενοκτονία, ενώ παράλληλα επισημαίνεται η «ενοχή» και η «συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ψήφισμα στηρίζει και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παρά την προειδοποίηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα «έβλαπτε» τις διμερείς σχέσεις, η καγκελάριος σε χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία στη χριστιανοδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε υπέρ.

Αύριο όμως την ώρα της ψηφοφορίας η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα παραβρίσκεται στη βουλή, επειδή την ίδια ώρα θα συνομιλεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Από τη βουλή θα απουσιάζει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επειδή θα βρίσκεται στην Αργεντινή. Όπως όμως έχει δηλώσει, παρότι είναι της άποψης ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, θα ψήφιζε και αυτός υπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου