Τσίπρας: «Ο κόφτης χρέους απελευθερώνει πόρους»

Τη σημασία της απόφασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θεσμοθετεί έναν κόφτη χρέους, δηλ. ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.
Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στον «κόφτη χρέους» που θεσμοθετήθηκε στο Eurogroup, που όπως είπε, πρόκειται για ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα μας. Ο ΑλέξηςΤσίπρας χαρατήρισε αυτή την εξέλιξη, «σημαντική επιτυχία» που απελευθερώνει πόρους και που άλλες κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν ποτέ. «Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τέτοια επιτυχία θα έκαναν μέχρι και γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο», τόνισε. 

«Γνωρίζουμε ότι χώρος και χρόνος για πανηγυρισμούς θα υπάρχει όταν θα μειώσουμε την ανεργία και φέρουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


«Κόκκινες γραμμές»

«Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε μεγάλο μέρος των επικουρικών, κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την 1η κατοικία για την πλειονότητα των κόκκινων δανειοληπτών. Οι κανόνες είναι από τους αυστηρότερους και διασφαλίζουν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είπε πως δεν είναι επιτυχία μόνο η συμφωνία για το χρέος αλλά και το γεγονός πως αυτή επετεύχθη «χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές».


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, τις επόμενες ημέρες θα κλείσει και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, ενώ αναμένεται η επαναφορά του waiver, δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Και επίσης σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, αναμένεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι κεντρική επιδίωξη στην προσπάθεια το επόμενο διάστημα είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους.

Κάλεσε, ακόμη τους υπουργούς να λειτουργούν βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που «καθοδηγούν το έργο μας»:

Την κοινωνική προστασία.
Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

Επίθεση στη Ν.Δ. για τις offshore

«Γίναμε μάρτυρες προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από έναν συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «μακάρι η αντιπολίτευση να επενδύει στα ζητήματα ηθικής. Είναι ευκρινής η διαφορά, είμαστε η μέρα με τη νύχτα». 

Ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι

Η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και η ψήφιση νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη», δηλαδή «την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο» περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλή δεν θα κλείσει καθόλου το καλοκαίρι, παρά μόνο λίγες ημέρες τον Αύγουστο.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις αναγκαίες θεσμικές τομές, υπογραμμίζοντας ότι η φύση των παρεμβάσεων αυτών προϋποθέτει διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης και συναινέσεων. Ο Τσίπρας έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόθεση της κυβέρνησης τη σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου