Νέες αποχωρήσεις από την Ε.Ε. φοβάται η Γερμανία

Έγγραφο στο οποίο καταγράφεται η ανησυχία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την πιθανότητα άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Die Welt. Ως πιο πιθανές αναφέρονται οι Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Ουγγαρία.
Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο η Γερμανία θα προσφέρει «διαπραγματεύσεις εξόδου», ωστόσο η διαδικασία του διαζυγίου θα είναι είναι «δύσκολη», για παράδειγμα όσον αφορά την εμπλοκή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μετά από τη διετή περίοδο, η γερμανική κυβέρνηση έχει στόχο να διατηρήσει ένα καθεστώς σύνδεσης με τη Βρετανία ως κράτος εταίρος.

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει γίνει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου