Δολοφονήθηκε η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ

Η βουλευτής του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, Τζο Κοξ, υπέκυψε στα τραύματά της, αφού δέχθηκε επίθεση με πιστόλι και μαχαίρι στο Γιόρκσαιρ στην Αγγλία. Βασικός ύποπτος ένας 52χρονος άνδρας που έχει συλληφθεί.
Η 41χρονη βουλευτής των Εργατικών και μητέρα δύο παιδιών, Τζο Κοξ, δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς, εκ των οποίων ο ένας στο κεφάλι από έναν άνδρα, την ώρα που βρισκόταν στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς, ενώ στην συνέχεια δέχθηκε και επίθεση με μαχαίρι. 

Μετά την επίθεση, η βουλευτής μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο όπου όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στην ζωή. Λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας η Τζο Κοξ άφησε την τελευταία της πνοή, όπως έγινε γνωστό περίπου τρεις ώρες αργότερα. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης της επίθεσης κλωτσούσε την Τζο Κοξ την ώρα που εκείνη ήταν πεσμένη στο πεζοδρόμιο και αιμορραγούσε, ενώ στη συνέχεια την άφησε στο σημείο και έφυγε.

«Όταν κοίταξα, είδα έναν άντρα κοντά στα 50 με λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και τζάκετ, να κρατά ένα όπλο παλαιού τύπου στο χέρι του. Πυροβόλησε την κυρία αυτή μία φορά και στη συνέχεια άλλη μία, ενώ όταν εκείνη έπεσε κάτω, έσκυψε δίπλα της και την πυροβόλησε άλλη μία φορά στο πρόσωπο. Κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει, παλεύοντας μαζί του και τότε εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι κυνηγετικού τύπου και άρχισε να την καρφώνει, το έκανε περίπου έξι φορές. Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε εγκαταλείποντας το σημείο» είπε ο Κλαρκ Ρόθγουελ, ιδιοκτήτης καφετέριας κοντά στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης. 

Σύμφωνα με άλλον αυτόπτη μάρτυρα, η βουλευτής επιχείρησε να χωρίσει δύο άνδρες που είχαν διαμάχη εκείνη την ώρα στον δρόμο. 

Η αστυνομία συνέλαβε ως βασικό ύποπτο της επίθεσης έναν άνδρα 52 ετών, ονοματι Τόμι Μέιρ, στην οδό Μάρκετ, στο Μπρίστολ.

Η Τζο Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1995. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ.

Ακόμη είχε εργαστεί για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας ανά τον κόσμο αλλά και σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Εξελέγη στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2015, και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.


«Πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και πάλεψε γι' αυτόν»

Ο Μπρένταν Κοξ, σύζυγος της δολοφονημένης Τζο Κοξ δήλωσε: «Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή μας. Πιο δύσκολου, πιο επώδυνου, λιγότερο χαρούμενου και με λιγότερη αγάπη. Εγώ και οι φίλοι της Τζο αλλά και η οικογένειά της πρόκειται να εργαστούμε κάθε στιγμή της ζωής μας να αγαπάμε και να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας για την καταπολέμηση του μίσους που σκότωσε την Τζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου