Ντράγκι: «Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά το waiver»

«Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα οι προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να έχουμε απόφαση για το waiver» είπε ο Μάριο Ντράγκι μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέπεμψε ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα.

«Εξετάσαμε σήμερα το ζήτημα, αλλά δεν υπήρξε κάποια απόφαση» δήλωσε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Μάριο Ντράγκι, παραπέμποντας το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ για να γίνουν εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να υπάρξει εισήγηση και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αφού αναγνώρισε τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα από την Ελλάδα, ο Μάριο Ντράγκι είπε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ για την οικονομία έχουν φέρει αποτελέσματα. «Τα νομισματικά μέτρα που έχουμε λάβει, έχουν οδηγήσει σε μείωση το κόστος πίστωσης στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως οι αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο.

«Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν εξισορροπηθεί χάρη στα νομισματικά μέτρα» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ένα πιθανό Brexit ή γεωπολιτικές εντάσεις, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης. Ακόμη, κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις οι οποίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα και τις κάλεσε να προσελκύσουν νέες επενδύσεις, με έμφαση στις υποδομές, ώστε να τονωθούν οι θέσεις εργασίας και η εγχώρια οικονομία. 

Τέλος, ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης οι οποίες για το 2016 είναι στο 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο, για το 2017 στο 1,7% από 1,7% τον Μάρτιο και για το 2018 στο 1,7% από 1,8% τον Μάρτιο. 

Για τον πληθωρισμό, οι αναδιαμορφωμένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ είναι για το 2016 στο 0,2% από 0,1% τον Μάρτιο,για το 2017 στο 1,3% όπως ήταν και τον Μάρτιο και για το 2018 στο 1,6% όπως και τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου